Ovaj fakultet traje tri godine i svako „upada“ na budžet: Ko ga završi odmah dobija posao i platu veću od 2.000 evra, ali ga studenti ipak retko upisuju

Foto: Baloncici/Shutterstock

Većina srednjoškolaca u Srbiji, kako se čini, godinama upisuje popularne fakultete kao što su to Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka ili privatne visokoškolske ustanove koje školuju programere i IT menadžere. Retko ko od njih “pruži šansu” trogodišnjim studijama koje obezbeđuju siguran posao i dobru platu, kao što je to Mašinski fakultet u Beogradu. Posebno je značajno mašinsko inženjerstvo, za polaznicima tog smera se otimaju kompanije još tokom druge godine studija. Ipak, njih nema dovoljno, iako plata mašinskog inženjera iznosi više od 260.000 dinara.

Takvi oglasi i po nekoliko nedelja ostaju na sajtovima za pronalaženje posla. Zašto?

Mašinski inženjer je zanimanje koje je veoma traženo, tako da oni koji upišu taj smer praktično ne čekaju ni dana na posao, već posao čeka njih.

Prema nekim anketama, plata inženjera može da iznosi i preko 260.000 dinara, što ga svrstava u jedno od najplaćenijih poslova u Srbiji.

Mašinski fakultet u Beogradu godinama važi za dobar fakultet koji je „lako upisati“.

Na osnovnim studijama mašinstva postoje dva smera u trajanju od tri godine – mašinsko inženjerstvo i informacione tehnologije u mašinstvu. Na prvi program prima se oko 600 studenata. Tačnije 620, dok na drugom samo 60.

Foto: Baloncici / Shutterstock

Od njih 600, tek polovina završi fakultet u roku. Ona druga polovina, nekih 300 studenata, odustane ili na samom početku ili tokom apsolventskog staža jer su se već zaposlili, s obzirom da poslodavci „merkaju“ buduće inženjere mašinstva već na drugoj godini.

„Lako ga upisati, teško završiti“

Iako je, kako je pokazala praksa, Mašinski fakultet lako upisati, ipak ga nije lako završiti.

A upisuju ga jer se na prijemnom ispitu polaže samo matematika.

Foto: Nemanja Jovanović

Mašinski inženjeri projektuju mašine i alate, organizuju njihovu proizvodnju i bave se njihovim iskorišćavanjem. Oni su stučnjaci za pogonske motore, vozila i plovila, procesna i energetska postrojenja, nosive konstrukcije, vojnu tehniku.

Njihov opseg posla je prilično zahtevan i ozbiljan, zbog čega Mašinski fakultet ne završavaju svi.

A oni koje mašinstvo zanima, završe ga u roku i najčešće odu u inostranstvo da rade. Oni, pak, koji odluče da ostanu u Srbiji, imaju za početnu platu oko 1.500 evra, dok im posle samo dve godine rada plata može ići i za hiljadu evra više.

Najveća potražnja u oglasima za posao za ovom strukom jeste u oblasti proizvodnog mašinstva, automatskog upravljanja, termotehnike, procesne tehnike, industrijskog inženjerstva.

Izvor: Sonja Radovanović/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*