Papa: Blagoslov gej parovima, ali pod određenim uslovom

Foto: Pixabay

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da sveštenici mogu da koriste svoje diskreciono pravo za davanje blagoslova dok god ne impliciraju da je istopolna zajednica jednaka heteroseksualnom braku

Papa Franja ublažio je zabranu Vatikana da se daje blagoslov istopolnim parovima. On je rekao da sveštenici mogu da koriste svoje diskreciono pravo za davanje takvih blagoslova sve dok ne impliciraju da je istopolna zajednica jednaka heteroseksualnom braku.

Reči pape, koje će verovatno podstaći tenzije s konzervativnim crkvenim liderima, Vatikan je objavio uoči današnjeg ključnog okupljanja biskupa na kojem će se raspravljati o najosjetljivijim pitanjima Katoličke crkve, navode svetski mediji.

Pročitajte još Halo, ovde papa Franja

Odgovarajući na pitanje grupe kardinala, papa Franja je nagovestio da je otvoren za to da Katolička crkva blagoslovi istospolne parove.

Kako prenosi BBC, papa je naglasio da svaki zahtev za blagoslovom treba tretirati s “pastoralnim milosrđem”, dodajući, međutim, da Crkva i dalje smatra da su istospolni odnosi “objektivno grešni” i da neće priznati istospolne brakove.

Papa je rekao da Crkva razume brak kao “isključivu, stabilnu i neraskidivu zajednicu muškarca i žene” i da treba izbegavati “bilo koju vrstu obreda ili sakramentala koji bi mogli biti u suprotnosti s ovim uverenjem”.

Pročitajte još Poslanik radosti i milosti

Međutim, naglašava BBC, papa je dodao da “kada se traži blagoslov, to je izricanje molbe Bogu za pomoć, molba da se živi bolje” i da Crkva u svojim odnosima s ljudima uvek treba da pristupa s “ljubaznošću, strpljenjem, razumevanjem, nežnošću i ohrabrenjem”.

Magazin “Tajms” ocenjuje da je papa dao opreznu podršku blagoslovu homoseksualnih zajednica, idući korak dalje od tradicionalne netrpeljivosti Katoličke crkve prema homoseksualnosti.

Papa Franja, koji je još 2013. rekao “Ko sam ja da sudim?” kada je upitan o homoseksualcima, podržao je, kako ističe “Tajms”, istospolne građanske zajednice uz tvrdnju da su homoseksualnim parovima potrebna zakonska prava.

Žene prvi put glasaju

Ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje počinje u Rimu. Papa Franja je u aprilu odobrio izmene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova.

“Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva”, izjavila je direktorka Svetske ženske opservatorije Marija Lia Zervino.

Na tronedeljnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti nekim od gorućih pitanja sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za gej parove.

Zasedanje će se završiti glasanjem o konkretnim predlozima koji će se zatim izneti papi na razmatranje.

B.G./Slobodna Evropa/RTS/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*