Pegi Vitson: žena koja se deset puta šetala svemirom

Fotografija: www.wikimedia.com

Pegi Vitson je 288 dana bila na putovanju, ali ne oko sveta, već po svemiru. Nakon devet meseci provedenih u bestežinskom stanju nikako ne može da se navikne na gravitaciju i jednostavno želi nazad među zvezde. Dve stvari su joj ipak nedostajale – pica i vodokotlić.

Pegi je oborila rekorde i pomerila granice za sve dame u svemiru. Naime, sa 57 godina ona je najstarija žena koja je putovala u orbitu i astronautkinja sa najviše šetnji po svemiru – čak deset! Bila je prva žena na vodećoj poziciji u astronautskoj kancelariji NASA-e i prva astronautkinja koja je komandovala na Međunarodnoj svemirskoj stanici. U septembru 2018.g. je postavila novi rekord – provela je 665 dana u svemiru što je više nego što je postigao bilo koji američki astronaut ili astronautkinja, mlađi ili stariji. I pored svega toga ostala je veoma skromna.

Kada je pitate kako bi samu sebe predstavila, dobićete kratak i jasan odgovor: „Pegi Vitson, astronautkinja”. No, nekada su te reči bile puste želja i snovi za Pegi. Imala je samo devet godina kada su je očarali snimci Nila Armstronga kako hoda po svemiru. Njen san je mogao da se realizuje tek 1978. godine, kada je NASA prihvatila prve astronautkinje. Završila je studije biohemije i 1986. godine počela je da radi kao pomoćnica u istraživanju u svemirskoj agenciji. Odmah se prijavila za poziciju astronautkinje, no bila je odbijena. Ipak, nije odustajala. U narednih deset godina pet puta je pokušavala da dođe na to mesto i napokon je uspela.

Fotografija: www.wikimedia.com

Godine 2002. došlo je vreme da se njena velika želja ostvari – Pegi se ukrcala na šatl „Endevaour” i uputila se na šestomesečni boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Moj prvi put u svemir je bio mnogo više od onoga što možete zamisliti ili se za to pripremiti. Bestežinsko stanje je tako čudno okruženje, potpuno drugačije od svega uz šta smo mi odrastali. Neverovatno je koliko je to iskustvo bilo bolje od svih mojih očekivanja”, ispričala je Pegi.

Ljude širom sveta je ostavila bez daha njena prva šetnja po svemiru koju NASA naziva EVA. Iako se publici čini da se u svemiru lebdi kao od šale prava istina je da EVA astronauti imaju najteži zadatak. Oni moraju koristiti snagu gornjeg dela tela kako bi se kretali i rukovali alatom preko teških rukavica na svemirskom odelu. Pegi svakog dana radi posebne vežbe za ruke puna dva sata, zbog čega je kolege zovu američki svemirski nindža. No, sve te muke su se isplatile.

Fotografija: www.flickr.com

„Hodanje svemirom je apsolutno najlepši deo misije. Pogled je neverovatan. Kada sam bila iznad Zemlje uvek sam razmišljala o tome kako naša planeta izgleda nežno. Tada sam shvatila da imamo samo jednu planetu i da treba da brinemo o njoj”, izjavila je Pegi.

Uzbuđenje zbog tog pogleda u njoj nije nikad izbledelo, kao ni sreća zbog toga što je mesecima živela na svemirskoj stanici sa dvoje ili pet članova astronauta na ograničenoj dijeti. Da bi podigla raspoloženje na različitim misijama, Pegi je organizovala dešavanja poput filmskih maratona petkom uveče. Njene kolege astronauti njoj su poput članova porodice i svi oni se mnogo oslanjaju jedni na druge tokom veoma kompleksnog i opasnog rada.

„Tokom misije koja traje šest meseci ne radi se o tome hoćete li pogrešiti već kako ćete se za to pobrinuti, šta ste naučili iz toga i na koji način ćete komunicirati sa drugim ljudima kako i oni ne bi napravili istu grešku? Kako to iskustvo možete iskoristiti da biste poboljšali i sebe i svoj tim?”, objasnila je Pegi.

Fotografija: www,wikimedia.com

Ono u čemu Pegi najviše uživa tokom svake misije je nauka. Tokom svog poslednjeg boravka na svemirskoj stanici uzgojila je različite vrste matičnih ćelija u nultoj gravitaciji! Taj njen eksperiment bi možda jednog dana mogao dovesti do pronalaženja terapija za lečenje raka. Isto tako, proučavala je kako gorivo gori u svemiru  i jela kineski kupus koji je sama brala u cilju da nauči kako da kultiviše hranu na drugim planetama.

Na Zemlji ju je čekao suprug koji radi kao naučnik u NASA-i u Hjustonu. No, povratak kući je bio pomalo gorak zato što je malo verovatno da će Pegi ikad više komandovati letom u svemir. Bez zemljine zaštitne atmosfere astronauti su izloženi visokim nivoima radijacije koji mogu izazvati rak, a Pegi je verovatno dostigla bezbedonosnu granicu. No, iako možda ona više neće moći leteti među zvezde, odlučna je u tome da put u svemir obezbedi drugim ženama zato što je upravo ona ta koja je srušila predrasude. Kao što kaže i Sunita Vilijams, njena kolegica astronautkinja Pegi je vođa svemirske stanice, osoba koju poštuju svemirske agencije iz celog sveta i njoj se svi obraćaju kada je nešto hitno u pitanju. Upravo to otvara vrata ljudima da shvate da žene mogu da vode, donose kritičke odluke i komanduju.

Izvor: priredila Vesna Drakulić, iSerbia

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*