Pentagon ide ka tome da dozvoli da AI oružje samostalno odlučuje da ubija ljude

Vojne bespilotne letelice Južne Koreje lete u formaciji tokom zajedničke vojne vežbe sa SAD na poligonu Seungjin Fire Training Field u Počeonu 25. maja 2023.

Raspoređivanje bespilotnih letelica koje kontroliše veštačka inteligencija i koje mogu da donose autonomne odluke o tome da li da ubijaju ljudske mete približava se stvarnosti, objavio je Njujork tajms.

Smrtonosno autonomno oružje, koje može da bira mete pomoću veštačke inteligencije, razvijaju zemlje uključujući SAD, Kinu i Izrael.

Upotreba takozvanih “robota ubica” označila bi uznemirujući razvoj, kažu kritičari, prenošenje odluka o životu i smrti na bojnom polju mašinama bez ljudskog uticaja.

Nekoliko vlada lobira u UN za obavezujuću rezoluciju kojom se ograničava upotreba dronova ubica sa veštačkom inteligencijom, ali SAD su među grupom nacija — koja takođe uključuje Rusiju, Australiju i Izrael — koji se opiru svakom takvom potezu, favorizujući neobavezujući umesto toga rezoluciju, objavio je The Times.

„Ovo je zaista jedna od najznačajnijih prekretnica za čovečanstvo“, rekao je za Tajms Aleksandar Kment, glavni pregovarač Austrije po tom pitanju. „Koja je uloga ljudskih bića u upotrebi sile — to je apsolutno fundamentalno pitanje bezbednosti, pravno i etičko pitanje.

Pentagon radi na razmeštanju rojeva hiljada dronova sa AI, prema obaveštenju objavljenom ranije ove godine.

U govoru u avgustu, zamenica američkog sekretara za odbranu, Ketlin Hiks, rekla je da bi tehnologija poput rojeva dronova kontrolisanih veštačkom inteligencijom omogućila SAD da nadoknadi brojčanu prednost kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA) u oružju i ljudima.

„Suprostavićemo se masi PLA sa svojom masom, ali našu će biti teže planirati, teže pogoditi, teže pobediti“, rekla je ona, preneo je Rojters.

Frenk Kendal, sekretar vazduhoplovstva, rekao je za Tajms da će dronovi sa veštačkom inteligencijom morati da imaju sposobnost da donose smrtonosne odluke dok su pod ljudskim nadzorom.

„Pojedinačne odluke u odnosu na nedonošenje pojedinačnih odluka su razlika između pobede i gubitka — i nećete izgubiti“, rekao je on.

„Ne mislim da bi ljudi protiv kojih bismo bili u sukobu to uradili, i dalo bi im ogromnu prednost ako bismo sami sebi postavili to ograničenje.”

The Nev Scientist je u oktobru izvestio da su bespilotne letelice koje kontroliše veštačka inteligencija već raspoređene na bojnom polju od strane Ukrajine u svojoj borbi protiv ruske invazije, iako je nejasno da li su neki preduzeli mere koje su dovele do ljudskih žrtava.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*