Plata vam nije dovoljna da pregurate mesec? Ovo su dodatni poslovi za preživljavanje u Srbiji

Foto: Shutterstock/guruXOX

Minimalac od 40.000 dinara, ali i inflacija i sveopšte poskupljenje, teraju ljude čija je zarada i preko minimalca, da rade dodatne poslove kako bi zakrpili sve rupe u kućnom budžetu. U zavisnosti od vaših veština, na dodatnim poslovima može da se zaradi “još jedna plata”, kaže za Nova.rs Miloš Turinski sa Infostuda, specijalizovanog sajta za oglašavanje radnih mesta.

U skladu sa svojim ličnim veštinama i specifičnim znanjima, ljudi koje se odluče za dodatni posao mogu da rade za satnicu ili dnevicu, kao i da vreme koje će provesti na drugom poslu, prilagode svom primarnom zanimanju.

 

Za neke od njih potrebno je znanje jezika i poznavanje digitalnih tehnologja, a evo koliko na tim poslovima možete da zaradite.

Časovi engleskog za strance

Kao dodatni posao za ljude koji znaju engleski jezik, popularni su onlajn časovi za decu i odrasle, naročito iz azijskih zemalja.

Foto: EPA-EFE/Matteo Corner

Prednost ovakvog načina prihodovanja je što sami određujete koliko časova dnevno ćete imati, a dogovarate se i oko termina u kome ćete držati čas.

“Pošto se posao radi na sat, sami sebi možete da odredite da li želite da radite dva- tri sata, ili ukoliko ste u mogućnosti čak i da uradite celu smenu od osam sati. To je siguno nešto što može da doprinese kućnom budžetu”, naveo je on.

Digitalni marketing i dizajn

Ukoliko posedujete odgovarajuća tehnička znanja, odnosno digitalne dizajnerske veštine, razumete se u digitalni marketing i društvene mreže, onda uz primarni posao, možete da prihodujete radeći “onlajn od kuće”.

Foto: Shutterstock

U ovoj sveri dodatnog posla najviše potražnje ima za ljudima koji su spremni da se bave digitalnim marketingom, odnosno “vođenjem društvenih mreža” za nekog klijenta.

Dostava i kurirska služba

Za prva dva predložena dodatna posla, neophodne su vam specifične veštine, ali ako vam je potreban novac preko plate, onda jedan od izbora može da bude dostava ili kurirska služba.

I ovde je zarada takođe po učinku, a biće onolika, koliko ste spremni da žrtvujete od svog slobodnog vremena.

Foto: Shutterstock

“Dostavljači zaista znaju da idu od minimalca, dakle od nekih 40.000 dinara, ali mogu da zarade i preko 120.000 dinara. To sve zavisi od vremena koje ste spremni da posvetite ovom poslu. Ako radite par sati dnevno imaćete manju zaradu, ali ako ste spremni na osam ili 10 sati na dan, možete da imate stvarno visoku zaradu”, objasnio je naš sagovornik.

Ćišćenje stanova

Miloš Turinski je kao dodatni posao za koji vam nisu potrebne specifične veštine poput stranog jezika i poznavanja digitalnih tehnologija, izdvojio spremanje po stanovima.

Navodi da za ovu vrstu dodatnog prihoda mogu da se opredele žene koje već imaju primarni posao i da kako kaže, same diktiraju vreme kada će pospremati stanove za novac.

Satnica spremanja i čišćenja stanova u Beogradu se kreće od 600 do 700 dinara.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*