Pokrećete spostveni biznis? Šta vam je osim strpljenja neophodno za osnivanje firme

Kako pokrenuti spostveni biznis - Šta nam je osim strpljenja neophodno za osnivanje firme?

Ukoliko ste odlučili da pokrenete sopstveni biznis, prvi sledeći logičan korak je zvanično osnivanje firme. Možda u realnom svetu imate sve što vam je neophodno – poslovni prostor i kancelarije – ali potrebno vam je postojanje i u onom papirološkom. Bez zvanično dobijenog matičnog broja i PIB-a, praktično da ne možete raditi ništa. Pre nego što se upustite u avanturu zvanu „otvaranje firme“, a u cilju izbegavanja svima dobro poznate situacije „FT1P“, evo nekoliko praktičnih saveta koje bi trebalo da znate pred otvaranje firme.

Odaberite kako želite da se registrujete

Prema važećim zakonima Republike Srbije, postoji nekoliko „oblika organizovanja pravnih lica radi sticanja dobiti“. Jednim imenom se nazivaju „privredna društva“, a mogu biti registrovana kao:

  • Preduzetnik
  • DOO (Društvo sa ograničenom odgovornošću)
  • Ortačko društvo
  • Akcionarsko društvo
  • Komanditno društvo

Glavna razlika je u broju osnivača i imovini kojom se odgovara. U slučaju da niste sigurni kako da se registrujete, najbolje će biti da se konsultujete sa nekim knjigovođom ili pravnikom. U većini slučajeva, knjigovodstvena agencija će vam reći koja je najbolja opcija za vas pošto će vam oni i voditi knjige, a velika većina nudi i uslugu otvaranja firme za vas.

Kako pokrenuti spostveni biznis - Šta nam je osim strpljenja neophodno za osnivanje firme?

Odaberite šifru delatnosti

Nakon što ste odlučili da osnujete firmu, treba da označite i čime će se ona baviti u za to predviđenoj zakonskoj formi, tj. treba da odaberete šifru delatnosti. Za ovo će vam biti potrebna pomoć knjigovođe ili savetnika pri APR-u. Ukoliko firmu otvarate u drugom gradu, npr. Beogradu, ne bi bilo loše da unajmite knjigovodstvenu agenciju iz tog grada. Jednostavno ukucajte u pretraživač „knjigovodstvene usluge Beograd“ i izaći će vam spisak ponuđenih rezultata. Odatle možete odabrati onu koja vam izgleda kao najpodesnija. Ovo će vam pomoći prilikom sređivanja dokumentacije jer nećete morati da putujete do tamo za svaku sitnicu. Knjigovođa uz vaše punomoćje može odraditi mnoge stvari umesto vas.

Smislite ime i registrujte domen

Otvaranje firme podrazumeva da treba da joj date i ime. Kada ga osmislite, možete proveriti na sajtu APR-a da li već postoji firma sa istim imenom i kojom se delatnošću bavi. U registru ne smeju postojati dve firme sa istim imenom. Za preduzetnike je situacija malo povoljnija jer oni mogu poslovati samo pod svojim imenom i prezimenom.

Čim osmislite ime i uverite se da nije već zauzeto, odmah krenite da razmišljate o zakupu domena na internetu. Bez prisustva na internetu u digitalnom svetu, vaša firma praktično i da ne postoji. Zato je zakup domena vrlo bitan korak. Poželjno je da ime firme i domen budu isti.

Osnivanje firme – proces

Na sajtu APR-a možete naći spisak neophodne dokumentacije za osnivanje firme. U zavisnosti od oblika poslovanja, treba će vam drugačiji dokumenti. U ovom koraku vam takođe može pomoći knjigovodstvena agencija. Kada prikupite sva neophodna dokumenta, predajete ih APR-u. Od skora je ovaj postupak moguće obaviti i putem interneta, ali će vam biti potreban elektronski potpis. Potom vam predstoji čekanje na rešenje o registraciji u trajanju od pet radnih dana.

Kako pokrenuti spostveni biznis - Šta nam je osim strpljenja neophodno za osnivanje firme?

Pečat i otvaranje bankovnog računa

Kada vam stigne rešenje iz APR-a da ste uspešno osnovali firmu, možete nabaviti pečat i otvoriti bankovni račun. Pri izradi pečata dovoljno je da imate ličnu kartu ako ste preduzetnik ili rešenje iz APR-a. Potom se sa firmom koja ih izrađuje dogovarate oko dizajna.

Otvaranje računa je malo složenije i poželjno je da pozovete unapred da vam pripreme svu neophodnu dokumentaciju. Tada će vam i reći šta još od dokumenata da ponesete, poput statuta ili osnivačkog akta.

Prijava u poreskoj upravi

Od dana izdavanja rešenja o registraciji iz APR-a imate 15 dana za podnošenje prijave poreskoj upravi. Kao novi poreski obveznik, morate se prijaviti i odabrati model oporezivanja. Postoje dva modela: vođenje poslovnih knjiga i paušalno oporezivanje. U svakoj filijali poreske uprave postoji i poreski savetnik i on vam može pomoći u odabiru modela, a možete se konsultovati i sa knjigovođom. Od skoro je moguće poresku prijavu izvršiti i preko portala ePorezi.

Ovo je ujedno i poslednji neophodni korak. Nakon dobijanja pečata i rešenja o otvorenom bankovnom računu, vaša firma može početi da posluje. 

Za osnivanje firme biće vam potrebno i strpljenje. Naoružajte se njime, jer u praksi se dešava povremeno da neke stvari ipak ne možete završiti samo putem interneta.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*