Postoje li danas potomci dinastije Obrenović? Slučaj braće Jakovljević iz Brusnice: Kad smo bili mali rekli su da nikada i nikome to ne smemo da pričamo

Alexander I Obrenovic (1876-1903). King of Serbia (1889-1903). The king and his wife Draga, Princess Helena and his staff, victims of the Revolution of June 11, 1903. Engraving from 'L'Illustration' (1903).,Image: 138141727, License: Rights-managed, Restrictions: Rights to be cleared for artworks not in public domain. No model release., Model Release: no, Credit line: Album - sfgp / Album / Profimedia

Opštinski sud u Gornjem Milanovcu je 2004. godine, posle višegodišnje rasprave, utvrdio potomke dinastije Obrenović.

Po obrazovanju mašinski inženjer, biznismen i istraživač, Slobodan se preselio u Beogradu, a rođen je 31. 10. 1948. godine u Gornjem Milanovcu. Srboljub Jakovljević je rođen 26. 12. 1941. godine u Kalimanićima, a preselio se u Gornji Milanovac. Braća Jakovljevići direktni su potomci gospodara Jakova Obrenovića, koji je polubrat Miloša Obrenovića i najstariji od braće Obrenović, šesto koleno, piše opanak.rs.

„Imao sam pet godina kada me je otac odveo na staro imanje Obrenovića u Brusnici kod Gornjeg Milanovca. Tu je na jednoj padini bio stari vinograd, a tu sam prvi put u životu probao vinogradske breskve. Tada mi je otac rekao – mi smo rodom Obrenovići, odavde mi potičemo, i kraj. Mnogo godina kasnije brat i ja smo pričali i on je isto bio odveden na to mesto i ista priča mu je bila ispričana. Zanimljivo je to da nam je provučeno da nikada i nikome to ne smemo da pričamo“, ispričao je u jednom svom intervjuu Slobodan Jakovljević.

Istoričari pak tvrde da braća Jakovljević ne bi mogla ništa da naslede jer jednostavno nisu direktni Miloševi potomci, nego potomci bočne grane.

Zanimljivo je i da je, ubrzo nakon što su se oglasili potomci dinastije Obrenović, obnovljena Kraljevska kuća Obrenović. Za starešinu je postavljen Predrag Obrenović Jakovljević.

„Ja sam direktan potomak gospodar Jakova Obrenovića, brata vojvode Milana Obrenovića i brata po majci kneza Miloša Obrenovića u šestom kolenu po pravoj liniji. Potomci gospodar Jakova Obrenovića danas žive u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Kruševcu, Beogradu, Novom Sadu, takoreći svim krajevima Srbije, ali i širom Evrope. Ostali su i na svome imanju u selu Brusnica, gde je Obren, prvi Višnjin muž, živeo sa porodicom. U Srbiji i van nje danas živi blizu sto Jakovljevih potomaka. Svoje poreklo rešenjima iz Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu potvrdilo je 50 potomaka“, kazao je jednom prilikom Predrag Obrenović Jakovljević u razgovoru za ekspres.net.

Pričao je i o tome kako je saznao za svoje poreklo.

„Moje prvo sećanje datira iz perioda kada sam imao oko šest godina i kada sam prvi put pitao oca za urušenu kuću koja se nalazila na našem imanju u selu Brusnica. Otac mi je rekao da je to ostalo od Obrenovića, ali nije želeo ništa više da kaže. Pored te urušene kuće nalazilo se i stoletno stablo kruške oskoruše koje je sada pod zaštitom države. Verujem da je to stablo upamtilo Obrenoviće“, kazao je Predrag koji se na Fejsbuku predstavlja kao NjKV Princ Predrag Obrenović Jakovljević.

I mada oni možda i nemaju direktne veze sa Milošem Obrenovićem, ponose se slavnim poreklom.

Autor: Nevena Dimitrijević/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*