Preminuo Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika

Foto: Wikipedia

Danas u 17:30 je u 96 godini života preminuo Đorđje Mihailović, dugogodišnji čuvar Srpskog vojničkog groblja “Zejtinlik”.

Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

„Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju“, rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade „Majka Srbija“ .

Za svoju dugogodišnju posvećenosti Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, piše RTS.

Bio je grčki državljanin, a pre tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.

Poznat je svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Vest o smrti Mihailovića objavio je Ivica Dačić na Instagramu: „Još jedna tužna vest danas – u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar „Zejtinlika“, srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!“.

Izvor: Danas.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*