Preuzimate li obaveze svojih kolega?

Fotografija: www.pexels.com

Jeste li vi jedni od onih ljubaznih pojedinaca koji na poslu ili fakultetu uvek spremno pružaju pomoć, iako već imaju gomilu svojih obaveza? Ili ste možda među onima koji umeju odlučno da kažu to famozno „ne“? Šta je uopšte kolegijalnost i gde treba povući granice?

Procenite situaciju

Ako su vam odmalena govorili da je lepo pomoći drugima oko domaćeg zadatka i ako ste tokom školovanja stekli tu pohvalnu naviku, onda vam je verovatno poznat onaj osećaj da vaše kolege ponekad preteruju sa svojim molbama. Možda ste u nekom takvom trenutku bili ljuti, ali ste svejedno prihvatili da uradite ono što se od vas traži, ili ste, međutim, kolegu ipak odbili, pre nego što ste stvarno stigli da razmislite. U svakom slučaju, verovatno ste se tada zapitali: kada je u redu reći „ne”, a da ne budete nepravedni, odnosno, nekolegijalni?

Situacija u kojoj vas kolega moli za pomoć jer sam ne postiže da završi čitav posao, svakako nije identična onoj u kojoj neko od vas slatkorečivo traži da preuzmete njegove dužnosti bez stvarno opravdanog razloga. Pre nego što brzopleto kažete „da“ ili „ne“, potrebno je da dobro procenite sa kakvom se situacijom suočavate. Iskorišćavanje na poslu ili tokom studija nije retka pojava, a ukoliko niste sigurni da je reč o ovome, mogu vam biti od pomoći sledeća pitanja:

  •  Da li je kolega navikao da se oslanja na vas, dok sam ne ulaže nikakav trud?
  • Da li pokušava da vas pridobije pričom kako vi to možete da uradite mnogo bolje od njega?
  • Da li je sposoban da sam odradi posao (nije početnik, a vi neko iskusniji)?

Procena situacije nije uvek najlakša stvar, naročito ako uračunate još jedan bitan parametar: Imate li vi uopšte vremena da pomognete?

Fotografija: www.unsplash.com

Kako pružiti pomoć, a da to ne bude na vašu štetu?

Oni koji poseduju razvijenu sklonost da pomažu kad god se to od njih traži, sigurno su se makar jednom suočili sa problemom nedostatka vremena. Preuzimanje tuđih obaveza ponekad vodi u drugu krajnost, gde smo zbog svoje ljubaznosti prinuđeni da vlastite odložimo ili da ih završimo manje kvalitetno.

Da, zaista postoje situacije u kojima je ne samo pohvalno i kolegijalno, nego i poželjno pomoći. Možda vi i kolega radite na istom projektu. Možda je kolega početnik i još uvek se ne snalazi se baš najbolje. Možda mu je zaista zapala velika gomila obaveza. Na kraju krajeva, postoji veliki broj zamislivih slučajeva u kojima to da li ćete pomoći u nekom pogledu utiče i na vas. Ali, pre nego što odlučite da se pokažete kao „timski igrač“, morate umeti da procenite obim vaših vlastitih obaveza, ako ne želite da vaš posao ispašta.

Umesto da istupite kao spasilac koji će sve rešiti (iako to možda godi vašem egu),ukažite na to koliko vremena možete da izdvojite. Ako pomažete onoliko koliko možete, niko na racionalnoj osnovi ne bi mogao da vam prigovori da ste loš kolega, pa ne bi trebalo ni da vas same muči što niste pružili više.

Fotografija: www.pexels.com

Kako reći „ne“ kada smatrate da treba?

Ako smatrate da kolega zaista preteruje sa svojim učestalim molbama, ne vodeći računa o vašem vremenu, tada zaista ne bi trebalo da vas grize savest zbog toga što ste ga odbili. Međutim, ponekad se dešava i to da pored sve vaše dobre volje i postojanja potrebe zaista nemate vremena da pomognete. To je jedan od trenutaka kada morate da budete iskreni sami sa sobom i kažete kolegi „ne“, iako to činite nerado. Svakako da nije poenta da zapostavite svoj posao koji je takođe potrebno završiti u određenom roku.

Budući da, u svakom slučaju, ne želite da pokvarite odnos sa dotičnom osobom, ili to nije u vašem interesu, treba da imate na umu da se ovo „ne“ može izgovoriti i na nešto drugačiji način.

Kao što je sasvim korektno ukazati kolegi na to koliko vremena možete da posvetite njemu ili njegovim obavezama, tako je i primereno ukazati na činjenicu da uopšte nemate vremena. Ovo važi i za slučajeve kada ga zaista nemate, kao i za slučajeve kada smatrate da neko zloupotrebljava vaše dobre namere. Obrazloženje koje ide uz vaše „da“ ili vaše „ne“, čuva vaš dobar ugledstabilne odnose sa kolegama, i elegantno vas spašava od posla koji niste u stanju, ili koji nema potrebe da baš vi završavate.

Izvor: pripredila Milica Rakidžija, iSerbia

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*