Putin: Greške Zapada okrenule tržište hrane i energenata naglavačke

Foto: Tanjug/AP Photo

Problemi na globalnom tržištu hrane i energenata nisu se pojavili juče i zbog situacije u Ukrajini, nego u vreme pandemije virusa korona kada je Zapad podržavao svoje stanovništvo štampanjem novca, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici drugog samita „Rusija-Afrika“.

„Poteškoće na prehrambenom i energetskom svetskom tržištu nisu nastale juče i nisu nastale zbog situacije sa Ukrajinom. One su počele da se pojavljuju tokom borbe protiv pandemije virusa korona kada su mnoge zemlje, uključujući industrijalizovane zemlje, koje su zatvarale preduzeća iz sanitarnih razloga, bile prinuđene da na odgovarajući način podržavaju svoje stanovništvo i svoju proizvodnju u različitim sferama industrije. Na koji način? Pomoću emisije novca“, rekao je Putin.

On je istakao da je u vreme pandemije Amerika štampala ogromnu količinu novca – to je radila i EU, doduše manje nego SAD.

„U SAD su štampali novac i počeli da ga koriste za kupovinu hrane na svetskom tržištu i cene su odmah skočile. To je bilo povezano sa kratkovidom politikom u oblasti energetike kada su, bez osnova da računaju na efikasnost alternativnih vrsta energije, počeli da zanemaruju ugljovodonike, nisu ulagali u razvoj ugljovodonične energetike“, rekao je Putin.

Greška za greškom

Kako je dodao, sve je to dovelo do povećanja cene energetskih resursa, što se na kraju odrazilo na cenu đubriva.

„To je jedna greška za drugom, to su fundamentalne stvari koje su okrenule naglavačke situaciju na tržištima i hrane i mineralnog đubriva i energetike. Eto gde je uzrok rasta cena“, konstatovao je Putin.

On je primetio da događaji u Ukrajini „u izvesnoj meri stimulišu te procese“, ali da to nije osnovni uzrok. „Osnovni uzrok je u fundamentalnim greškama industrijalizovanih zemalja u finansijskoj i energetskoj politici. Tu je uzrok poskupljenja hrane“, istakao je ruski predsednik.

Izvor: Politika/bizlife.rs

 

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*