RAT ĆE TRAJATI GODINAMA: Ukrajinci čvršći nego što je Putin očekivao

Foto: Tanjug/AP

Dominik Rab, zamenik britanskog premijera Borisa Džonsona, izjavio da su se Ukrajinci ispostavili čvršćim nego što je Putin očekivao

LONDON – Britanski vicepremijer Dominik Rab izjavio je juče da su se Ukrajinci ispostavili čvršćim nego što je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao, zbog čega agresija koju je naredio na susednu zemlju neće biti okončana za nekoliko dana.

Tu govorimo o mesecima, ako ne i godinama, pa ćemo stoga morati da pokažemo stratešku izdržljivost zato što ovo neće biti gotovo u roku od nekoliko dana – kazao je Rab za Skaj njuz.

Dominik Rab
Foto: Tanjug/AP

Zamenik premijera Borisa Džonsona naveo je da se misija koju imaju Velika Britanija i njeni saveznici ogleda u tome da osiguraju Putinov neuspeh u Ukrajini i dodao da će “za to biti potrebno određeno vreme”. Rab je naveo da bi komandanti Putinove vojske u Ukrajini mogli da mu se pridruže u zatvoru zbog ratnih zločina ukoliko se budu povinovali njegovim “nelegalnim naredbama”.

Svi, od (ruskih) komandanata na terenu do ljudi oko Putina u Kremlju, da znaju da će odgovarati zbog onoga što sada čine, bilo da slušaju ili izdaju nelegalne naredbe za izvršenje ratnih zločina – poručio je Rab.

Britanska vojna obaveštajna služba juče je objavila da ruske snage gađaju naseljena područja u Ukrajini, ali da jačina otpora na koji nailaze usporava rusko napredovanje.

Obim i snaga ukrajinskog otpora nastavlja da iznenađuje Rusiju – navode britanski špijuni.

U izveštaju se navodi da “Rusija odgovara na to gađanjem naseljenih područja na više lokacija, uključujući i Harkov, Černihiv i Marijupolj”. Britanski obaveštajci tvrde da je “Rusija i prethodno koristila slične taktike u Čečeniji 1999. i Siriji 2016, kada je vršila gađanje i iz vazduha i sa zemlje”.

Zelenski: Rusi spremaju bombardovanje Odese

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da se ruske snage pripremaju da bombarduju grad Odesu na ukrajinskoj obali Crnog mora.

– Rakete protiv Odese? Ovo će biti ratni zločin – rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

Izvor: Republika.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*