REM: Kvalitetni televizijski program nije obavezan

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

U Pravilniku za izdavanje nacionalnih frekvencija, REM izbacio odredbu po kojoj su televizije obavezne da imaju 20 odsto kulturnog, dečjeg i dokumentarnog programa

Ukinut je postojeći propis po kojem su nacionalni TV programi u obavezi da imaju više od 20 odsto kulturnog, dečjeg i dokumentarnog sadržaja u svojim programima.

REM je 8. maja objavio na svom sajtu da je usvojen „Pravilnik o uslovima i kriterijumima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge“ koji treba da zameni dosadašnji iz 2016. godine.

Pravilnikom se, između ostalog, definišu kriterijumi za dodelu nacionalnih frekvencija.

Novi pravilnik, kao i prethodni, za kriterijum navodi raznovrsnost programa, ali u propisu nedostaje, prema mišljenju više medijskih udruženja, sledeća važna odredba, koja je postojala u prethodnom pravilniku:

„Kvalitetnim programom smatra se program u kome naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni ili dečiji program, odnosno program za maloletnike, zajedno ili pojedinačno, čine više od 20 odsto ukupno godišnje objavljenog programa“.

U dokumentu REM-a o održanoj javnoj raspravi o novim pravilnicima koji je objavljen 8. maja je navedeno da je više medijskih udruženja, između ostalih, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija Slavko Ćuruvija, podnelo predlog da se odredba o minimalnih obimu kvalitetnog programa unese u novi pravilnik.

REM u dokumentu navodi da je taj predlog odbijen.

Obrazloženje je da Zakon o elektronskim medijima, kao viši pravni akt, ne obavezuje medije da emituju toliko različitih medijskih sadržaja, pa se to ne može učiniti ni nižim pravnim aktom kao što je pravilnik.

Izvor: S.Ć./RSE/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*