“Rio Tinto nema iskustva sa rudnicima litijuma”: Projekti u Argentini i Srbiji neuporedivi

Foto: Screenshot (Youtube/Bloomberg Television)
Kompanija Rio Tinto nema iskustva sa rudnicima litijuma, a projekti u Argentini i Srbiji su neuporedivi, objavio je kragujevački portal Prvi Prvi Na Skali (PPNS).
Taj portal je to objavio analizirajući odgovore Rio Tinto na pitanja o projektu Jadar.
Portal je od korporacije zatražio da navede primer u svetu gde je rudnik litijuma otvoren na plodnoj i naseljenoj zemlji, kao što je predviđeno projektom Jadar u Srbiji, ali “konkretan odgovor” nisu dobili.
Podzemni rudnik litijuma ni na koji način se ne razlikuje od bilo kog drugog vida podzemnog rudarenja. Postoje brojni primeri u svetu koji pokazuju da je suživot rudarstva i poljoprivrede moguć. Kompanija može sa sigurnošću tvrditi da poljoprivreda može nesmetano da se nastavi paralelno sa podzemnim rudarenjem i preradom rude“, naveli su iz kompanije Rio Tinto.
Ocenili su da je moguće sprovesti tehnološke procese sa minimalnim uticajem na okolinu, pod uslovom da se postupci sprovode po visokim standardima, uz kvalitetan nadzor, i da kompanija koja upravlja procesima ima dovoljno resursa za ulaganje u efikasne mere zaštite.
Upitani koliko godina iskustva ima u poslovanju sa litijumom i gde još u svetu ima rudnike litijuma, Rio Tinto je odgovorio da “razvija” projekat ‘Rinkon’ u Argentini gde grade pilot postrojenje koje će početi sa radom do kraja godine.
Rio Tinto nema iskustva, a rudnik iz pruženog odgovora je solana u Argentini, na pustoj i nenaseljenoj lokaciji, pa je neuporediv sa projektom ‘Jadar’ na naseljenoj i plodnoj teritoriji“, ocenio je portal na osnovu odgovora kompanije.
Na pitanje da li je postrojenje namenjeno Srbiji pušteno u rad negde u svetu, portal je dobio odgovor da postrojenje nigde nije u funkciji, da se radi o “testiranju”, “pilot postrojenju”, “probnoj kampanji”.
Prerada jadarita u finalne proizvode obuhvatila bi procese koji su dobro poznati i temeljno testirani. Testiranje tehnologije procesa započelo je 2013. godine u rudniku Boron u Kaliforniji, SAD, a nastavljeno je 2017. godine u namenski izgrađenom pilot postrojenju u Centru za tehnički razvoj u Bundori u Australiji. Između 2017. i 2019. godine sprovedeno je pet probnih kampanja kojima su dokazane izvodljivost i bezbednost tehnologije“, odgovorio je Rio Tinto kragujevačkom portalu.
Kompanija je navela i da je pored toga, projektni tim sproveo “sveobuhvatne analize izvodljivosti i sigurnosti procesa prerade u saradnji sa domaćim i međunarodnim, nezavisnim stručnjacima i akademskim institucijama”.
Savremena tehnologija, hidrometalurški proces i oprema koju planiramo da koristimo za preradu koncentata jadarita u skladu su sa svim domaćim i evropskim standardima i smatraju se najboljim u klasi sa aspekta bezbednosti i upravljanja rizicima na globalnom nivou. Metod proizvodnje borne kiseline koji nameravamo da primenimo je isti onaj koji već preko 50 godina koristimo u našim fabrikama za proizvodnju bora u Kaliforniji“, piše u odgovoru kompanije na pitanja portala.
Izvor: 021.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*