“Roditelji svoju decu ne umeju da vaspitaju” – kako se u Srbiji pisalo o deci pre 110 godina

J. Stanković

 „Tako malo vaspitana deca, a naročito ženska deca, puštana su, dozvoljeno im je  da idu u svet, da gaze u život“, piše Mali žurnal

Na današnji dan pre 110 godina list Mali žurnal pisao je kako roditelji ne umeju da vaspitaju svoju decu, a to se najbolje oslikava u vaspitanju ženske dece.

„Današnje društveno uređenje rđavo je. To se pokazuje i u školi i u porodice. Roditelji svoju decu ili ne umeju da vaspitaju, ili ne znaju. Ovo se najbolje vidi kod ženske dece“, piše Mali žurnal.

Prema njihovom pisanju, ono što kuća nije dala, morala bi da daje škola. Problem je što škola ne daje ništa, i ne samo to, nego često uništava i ono što je porodica uspela da odradi.

„Tako malo vaspitana deca, a naročito ženska deca, puštana su, dozvoljeno im je  da idu u svet, da gaze u život“, piše Mali žurnal i dodaje da ženska deca sa oskudicom vaspitanja i bez ikakvog uticaja škole odlaze u svet.

Dodatno je loše, kako piše Mali žurnal, to što više škole umesto da vaspitaju žensku decu, one „samo fabrifikuju svedodžbe“ i guraju ih iz jednog razreda u drugi.

„Mogu i roditelji, a mogu i nastavnici ne priznati svoj greh – jer to je greh, a ako hoćete i zločin, ali fakta govore“, piše Mali žurnal.

Kako taj list zaključuje, njihova želja je da se popravi ono što je moguće popraviti, tako da ženska deca budu i radost roditeljima i korisni članovi društva.

Izvor: Danas , Detinjarije.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*