Scenaristi Holivuda: Postignut je provizorni dogovor

Foto: AP

Štrajk je prekinut posle četiri meseca, ali će se scenaristi vratiti na posao tek nakon dogovora oba ogranka Udruženja i glasanja svih članova. Glumci još uvek štrajkuju

Pisci scenarija i šefovi televizijskih i filmskih studija u Sjedinjenim Američkim Državama u nedelju su postigli dogovor o okončanju štrajka koji je paralizovao industriju od maja, javio je danas CNN.

Posle pet dana maratonskih pregovora u kojima su učestvovali direktori najvećih holivudskih studija, Udruženje američkih scenarista (WGA) i Savez filmskih i televizijskih producenata postigli su saglasnost o ugovoru koji će važiti tri godine, što je standard u toj industriji.

Glumci u Holivudu, međutim, ostaju u štrajku.

Scenaristi postignutu saglasnost nazivaju provizornim sporazumom.

“VGA je postigla provizorni sporazum sa AMPTP-om. Ovo je omogućila trajna solidarnost članova VGA i izvanredna podrška naše braće i sestara iz sindikata koji su nam se pridružili na linijama za proteste više od 146 dana”, navodi se u mejlu koji je sindikat poslao svojim članovima.

Međutim, kako piše Glas Amerike, dva važna glasanja treba da se dogode pre nego što štrajk zvanično bude završen. Prvo, istočni i zapadni ogranci Udruženja američkih scenarista treba da odobre dogovor, a onda o njemu glasa 11.500 članova udruženja.

Postoji znači velika mogućnost da mnogi budu protiv sporazuma.

Već se špekuliše šta će se desiti kad se sporazum na kraju prihvati. Očekuje se da će se na posao prvi vratiti autori noćnih šou-programa, pa zatim i scenaristi serija uključujući Netfliksovu seriju “Stranger Things”, ali pošto su glumci i dalje u štrajku, put od stranice do ekrana će biti dug.

Američki predsednik Džo Bajden je pozdravio preliminarni dogovor i poručio da je to “svedočanstvo o snazi kolektivnog pregovaranja”.

Ovo je bio najduži štrajk u istoriji Holivuda decenijama unazad i koštao je ekonomiju Kalifornije milijarde dolara, navodi CNN.

S.Ć./VoA/B92/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*