Skromni snovi male Teodore: samo da imam kupatilo i ne budem gladna. To mi je dovoljno!

ŽIVOT IH NIJE MAZIO Smilja Ristic  sa ćerkom Teodorom  (9) živi bez ikakvih primanja,  u oronuloj kući sa jednom česmom i bez kupatila, u selu Sejace opština Bujanovac.
Da oni koji nemaju, najmanje i traže, govori primer devetogodišnje Teodore,njene majke  i bolesnog oca koji, u kući staroj oko  sto godina  bez redovnih mesečnih primanja žive u nehumanim uslovima – kupaju se u koritu, a prvi toalet sklepan od dasaka im je u dvoristu.
Ipak i pored toga poručuju da ima i gorih sudbina.
Naime, majka Smilja i mala Teodora  (9) iz sela Sejace su majka i kćerka koje u ovom materijalističkom svetu, žive u životnim uslovima koji su za mnoge ostali u nekom ranijem vremenu i nisu karakteristični za 2023. godinu.
Devetogodišnjoj Teodori jedina je želja bolji zivot,kupatilo kako se ne bi kupala u lavoru  ali ona to od svoje mame i oca nikada ne bi tražila jer dobro zna da mama za to para nema. Jer ista ta majka celi život radi – od svoje 15 godine, kada je, kako bi pomogla porodici, išla u šumu na nadnicu i sekla drva,a sada od mleka jedne koze pravi sir i od toga izdrzava malu Teodoru,njeno školovanje i leci svog  bolesnog i operisanog supruga.
Njih dve kupaju se u lavoru, pošto kupatila u kući nemaju,medjutim ono čega svakako na pretek imaju jeste ljubav.
– Teodora ima korito u kojem se kupa, ima lavor. Ugrejemo vodu, zagrejemo kuću i tako se kupamo – kaže Smilja Ristic.
– Moram da se pomirim sa ovakvim nacinom životom jer ne mogu da pobegnem od njega. Nije meni toliko teško za mene, ja sam navikla, ali mi je žao zbog mog deteta
Ali tako je kako je i s tim se Smilja  pomirila, kao i s time da neće imati kadu i normalan WC.
Život ljude navikne da se stisnu, pa iako imaju drugu sobu i u njoj bračni krevet,koji je skoro propao tamo ne spavaju. Plafoni ove kuce od oko  100 godina su u svakoj sobi poceli da pucaju ,a prozori odavno ne štite od vetra i hladnoće.
– Niko ne zna sudbinu drugog. Možda se i meni dragi Bog smiluje pa se i meni razvedri. Nije uvijek oblačno. Danas je oblačno, sutra je sunčano – kaže skromna Smilja ociju punih suza.
Teodora sanja ne o drugoj kući vec o istoj ,ali da u njoj  ima i  sve što im treba. Pre svega kupatilo da se ne kupa u lavoru i da nije gladna.Kaže da bi joj to bilo dovoljno.
Svako ko može i želi da na bilo koji način pomogne ovu akciju može to učiniti javljanjem, porukom u inbox stranice ili uplatom na
Dinarski racun:
170-30057681000-14
H.O.”VERITTAS”
Pomoc maloj Teodori
Devizni racun:
(IBAN)RS35170003005768100305
SWIFT:BACXRSBG
H.O.”VERITTAS”
Pomoc maloj Teodori.
Hvala,Nase malo je nekome puno!!!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*