Sprema se najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa

Lazna fotografija nastala 1934. godine

Očekuje se da će sledećeg vikenda stotine volontera i entuzijasta iz celog sveta učestvovati u najvećem organizovanom lovu na misteriozno čudovište u poslednjih 50 godina

Očekuje se da će sledećeg vikenda stotine volontera i entuzijasta iz celog sveta učestvovati u najvećem organizovanom lovu na misteriozno čudovište iz Loh Nesa još od 1970-ih, prenosi “Gardijan“.

Potragu je organizovao Centar za Loh Nes u saradnji sa volonterskim timom Loh Nes Eksplorejšn.

Oni će, kako su saopštili, rasporediti dronove opremljene kamerama koje mogu da iz vazduha prave termičke slike vode. Hidrofon će se takođe koristiti da detektuje akustične signale pod vodom.

Od dobrovoljaca će se tražiti da paze na bilo kakva pomeranja vode, uz vođstvo stručnjaka koji će ukazivati na šta treba obratiti pažnju i kako beležiti to što je nađeno.

Alan Makena, iz Loh Nes Eksplorejšna, koji će iz Centra za Loh Nes svakog jutra uživo izveštavati volontere, rekao je da se nada da će ova potraga inspirisati novu generaciju entuzijasta.

“Oduvek nam je bio cilj da snimimo, proučavamo i analiziramo sve vrste prirodnih ponašanja i pojava koje je možda teže objasniti“.

Jegulja i cirkuski slon

Legenda o čudovištu datira još iz srednjeg veka kada je irski monah Sveti Kolumba naišao na “vodenu zver“ u Nesi, reci koja teče iz jezera.

Ali kao gavna istorijska referenca uzima se 1933. godina kada je Aldi Mekej, menadžerka hotela Drumnadrochtit, jedne večeri zaprepašćena ušla u bar i rekla gostima da je bila svedok “vodene zveri“.

Upravo je ova priča, koju je tada objavio škotski list The Inverness Courier, pokrenula svetsku fascinaciju i traganje za “neuhvatljivim čudovištem“ koje je preživelo u dubinama jezera.

Sprema se najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa 3Foto: Pixabay/simple
Advertisement

Priča je takođe bila inspiracija za teorije zavere i neutemeljena objašnjenja koja su godinama nuđena. Jedna od njih je da je životinja možda bila nekako preživeli preistorijski vodeni reptil “Plesiosaurus” – ogromna jegulja ili čak cirkuski slon koji pliva.

Šezdesetih godina prošlog veka osnovan je istražni biro za Loh Nes koji je 1972. godine preduzeo najveću pretragu jezera do sada.

Godine 1987, Operacija Deepscan je rasporedila sonarnu opremu po širini jezera i tvrdila da je pronašla “neidentifikovani objekat neobične veličine i snage“.

Lovac Stiv Feltam ušao je u Ginisovu knjigu rekorda za najduži neprekidni lov na čudovište iz Loh Nesa. Njegov lov na Nesi dolazi 90 godina nakon priče o Aldi Mekej.

Kao sa razglednice

Loh Nes se proteže od grada Invernesa na severu do Fort Vilijama na jugu.

Ima poseban oblik u odnosu na druga jezera – duguljast i tanak.

Sprema se najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa 4Foto: Pixabay/Eszter Miller

Sadrži više slatke vode od svih jezera u Engleskoj i Velsu zajedno. Prosečna temperatura jezera je oko 5.5 stepeni Celzijusa.

Unutar njega nalazi se veštačko ostrvo po imenu Ostrvo Trešnje. U okolini se nalazi devet sela, kao i zamak Urkuhart iz 13. veka. U selu Drumnadrohit održava se “Loh Nes centar i izložba“.

A.E/The Guardian/BBC

Izvor: www.vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*