„Srbija protiv nasilja“: Dete je opet ubilo dete

Foto: FoNet

U Beogradu se danas 23. put protestovalo protiv nasilja, ali i protiv zakona o električnim trotinetima

U Beogradu su danas održana dva protesta: osim uobičajenog  “Srbija protiv nasilja“, održan je i protest vlasnika električnih trotineta.

Protest protiv nasilja je bio je 23. od masovnih ubistava u maju, i kretao se od Doma narodne Skupštine do zgrade RTS-a i Predsedništva Srbije.

Miloš Kuvekalović, jedan od uhapšenih aktivista na Kablaru ispričao je okupljenima da je “premijerka došla da udari kamen temeljac, mi smo hteli da joj se obratimo, a oni su angažovali policiju Čačka i Ivanjice. Sat vremena pre nego što je došla priveli su nas trojicu”.

„Srbija protiv nasilja“: Dete je opet ubilo dete 3Foto: FoNet
„Srbija protiv nasilja“: Dete je opet ubilo dete 4
Foto: FoNet

“Novim Sadom upravlja Andrej Vučić”, a “kriminalnom organizacijom Zvonko Veselinović”. Rekao je Novaković i izazvao manji verbalni incident: dvojica mladića su prišla bini i uzvikivala “idite na Kosovo“.

“U sredu je dete opet ubilo dete. Hladnim oružjem! I još jednom su rekli – sistem nije zakazao! I svi su ostali u svojim foteljama – Vulin, Gašić…ali je zato počelo emitovanje Zadruge – elite“, rekao je Veselinović.

Vozači električnih trotineta su protestovali zbog novih propisa, koji se odnose na vožnju električnih trotineta.

Pročitajte još Pravila za trotinete drugačija od najavljenih, ceh plaćaju građani

Takođe, zahtevali su da se hitno stvore uslovi da se i deca uzrasta od 14 do 18 godina mogu bezbedno kretati električnim trotinetima, kao i izgradnju namenska infrastrukture.

Izmena Zakona o saobraćaju koja se odnosi na električne trotinete stupila je na snagu 15. septembra, a njome je predviđena i zabrana vožnje električnih trotineta po pešačkim površinama.

Glavna izmena se odnosi na obaveznu vožnju biciklističkom stazom, a kazne za nepoštovanje novih pravila mogu biti i do 120.000 dinara ili 15 dana zatvora.

Pročitajte još Kacige obavezne za vozače trotineta: Da li će poštovati zakon

Vozači su u obavezi da nose biciklističke kacige i svetloodbojne prsluke, a uvedena je i obaveza da se na vozilo postavi registraciona nalepnica kao dokaz o tehničkim specifikacijama trotineta koju će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Osim toga, vozačima je dozvoljeno da koriste isključivo biciklističke staze i trake ili pešačko-biciklističke staze, a brzina ne sme biti veća od 35 kilometara na čas.

Izvor: www.vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*