Šta donosi godina Zmaja Kini i svetu?

Foto: AP Photo/Andy Wong

Počinje godina Zmaja. Sve je više naznaka da ekonomski razvoj neće baš davati povod za slavlje. Sumnja se i u zvanične statistike iz Pekinga

Godina Zmaja je prema kineskom horoskopu simbol „sreće, mudrosti i uspeha“. Upitno je da li će kineska privreda biti uspešna i u ovoj godini. Stručnjaci predviđaju privredno opadanje, piše Dojče vele.

Prvi znak je bio opadanje potrošnje svinjskog mesa koje se koristi za brojna tradicionalna jela. Pokazatelj je interesantan jer se svaki drugi kilogram svinjskog mesa na planeti pojede u – Kini.

Novinska agencija Blumberg citira mesara iz Pekinga koji se žali da mu je promet opao za trećinu u odnosu na normalne praznike, i to iako je kilogram svinjskog mesa prosečno jeftiniji dvadeset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pored pada potrošnje treba uzeti u obzir i mere koje je berzovni nadzorni organ Kine doneo kako bi ublažio pad akcija na Kineskoj berzi. Trgovci akcijama i papirima od vrednosti u tome vide loš znak za ovu godinu.

Obično to što se događa na državno kontrolisanim berzama važi kao predznak ekonomskih tendencija. Šangajski indeks je u poslednjih dvanaest meseci izgubio 13 odsto od vrednosti.

„Ako godina ne protiče dobro i potrošači ne troše novac, Kina će dugo ostati u deflaciji“, kaže Vang Guo-Čen, ekonomista na Institutu za ekonomska istraživanja Čung Hua na Tajvanu.

Deflacija nastaje kada je ponuda na tržištu veća od potražnje, a potroüaöi nemaju više dovoljno novca da kupe robu. Cene onda padaju. Ekonomisti smatraju da je deflacija još gora od suprotnog ekonomskog fenomena – inflacije.

Niskobudžetni turisti

Kao i božićno i novogodišnje vreme u hrišćanskim zemljama, tako je vreme lunarne Nove godine u Kini period kada se najviše troši. Kupuju se pokloni i novi aparati za domaćinstvo. Ugostiteljstvo računa sa dobrim slavljeničkim raspoloženjem.

„To je najvažnija proslava za Kineze“, kaže Kong (31) iz Šangaja. „Neophodno je da se uloži dosta novca u svečani obed i mnoštvo poklona“, dodaje mlada majka.

Kong je ove godine odlučila da ne slavi kod kuće, već na jugu zemlje. To je sve popularnije u Kini. Slavi se na odmoru.

„Pre četiri nedelje htela sam da rezervišem porodičnu sobu. To skoro da više nije bilo moguće“, kaže ona.

Kong troši samo na ono što je neophodno. Brojni su Kinezi koji vole da putuju sa tačno određenim budžetom.

U decembru je list blizak vladi Global Times izvestio da su putovanja u inostranstvo, u Singapur, Maleziju ili Tajland petnaest puta češća u odnosu na prošlu godinu. To je impresivno, ali valja se setiti da su putovanja u inostranstvo pre godinu dana jedva bila moguća zbog protivpandemijskih mera.

Sada se očekuje da će u šest nedelja oko prolećnih praznika biti zabeleženo rekordnih devet milijardi putovanja. To uključuje i kratke izlete u blizini mesta stanovanja.

Jedna žena koja se nalazi na zimskom odmoru u blizini Pekinga kaže da su cene smeštaja manje nego prošle godine. Hou, prosvetna radnica u državnoj školi kaže da lično nije primetila privredno opadanje.

„Ali čula sam u krugu prijatelja da su mnogi pogođeni nezaposlenošću i smanjenjem plata. Kupuju manje odeće i poklona za praznik“, kaže ona.

Pogrešni podaci?

Kineski premijer Li Ćijang je u januaru, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, predstavio prvi proračun bruto domaćeg proizvoda za 2023.

Prema njemu, kineska privreda je sa rastom od 5,2 odsto dostigla ciljeve vlade. Kineski statistički zavod je naveo da je ukupni promet potrošačkih dobara prošle godine porastao za 7,2 odsto na 6,3 biliona evra. U gastronomiji je promet porastao za 20,4 posto, a u trgovini 5,8 odsto.

Ekonomski stručnjak Vang kaže da ti podaci otvaraju pitanja. „Moguće je odstupanje od stvarnosti.“

Obrt ugostiteljstva raste, a opada cena svinjskog mesa pod pritiskom deflacije. To nije logično. Prošle godine je inflacija u Kini bila na najnižem nivou u poslednjih deset godina.

„To me zamislilo. Koliko novca su Kinezi potrošili na hranu tokom 2023? Ili postoji problem sa prihodima restorana, brojke nisu tako mnogo rasle. Ili cene namirnica nisu tako niske.“

Protivrečnosti u kineskoj statistici ne vidi samo Vang. „Veliki deo ekonomista posmatra zvanične ekonomske podatke Pekinga samo kao orijentir“, kaže se u uvodniku lista Financial Times. „Ako početak godine zakaže, to će negativno uticati na celu godinu“, kaže Vang.

IZVOR: Dojče Vele/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*