Šta je regres i kada se isplaćuje?

Foto: Beer style

Pitanje regresa, kao jedne od obaveza prema zaposlenima, nesumnjivo najviše koristi onima koji imaju firmu, imaju zaposlene ili planiraju nova zapošljavanja. Kao što je važno da znate koje su obaveze preduzeća prema Poreskoj upravi, šta čini mesečna zarada i kolika bi mogla da bude bruto plata vašeg zaposlenog, jednako je važno da kao poslodavac imate sveobuhvatno razumevanje regresa za godišnji odmor, kako biste to na vreme uključili u svoj budžet i troškove.

Pre nego što uđemo u to kada, kako i pod kojim uslovima se isplaćuju regresi za godišnji odmor, važno je podsetiti da uvek postoji mogućnost da zaposleni, kada se angažuju, nisu u potpunosti informisani o svojim pravima koja su jasno definisana Zakonom o radu. Nedovoljno znanje od strane vašeg budućeg zaposlenog ne bi trebalo da bude prilika da se izbegne razgovor o pravu na regres, jer je to zakonska obaveza koja, ukoliko se ne ispuni, može dovesti do spora na sudu. Umesto toga, bez obzira na njihov nivo informisanosti ili svesti, od vas se kao poslodavca očekuje da budete odgovorni, da pružite sve potrebne informacije i da blagovremeno postignete dogovor o regresu.

ŠTA JE REGRES I KADA SE ISPLAĆUJE?

Regres za godišnji odmor je zakonsko pravo svakog zaposlenog da dobije naknadu za troškove vezane za korišćenje godišnjeg odmora. Pre nego što dalje objasnimo regres, važno je da se upoznate sa odredbom da zaposleni, nakon mesec dana neprekidnog rada od dana stupanja u radni odnos u vašoj kompaniji, stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora. To ne znači da će zaposleni odmah posle mesec dana tražiti godišnji odmor, ali je važno da budu upoznati sa zakonskim odredbama i mišljenjima nadležnih institucija. U praksi, poslodavci u većini slučajeva zaposlenima daju pravo na godišnji odmor nakon višemesečnog rada. Pravo na godišnji odmor nakon mesec dana neprekidnog rada ne podrazumeva da zaposleni mogu samostalno da biraju vreme svog odmora. Određivanje perioda za godišnji odmor obavlja se u dogovoru sa poslodavcem, na osnovu poslovnih obaveza, godišnjih planova poslovanja i u skladu sa rasporedom godišnjih odmora ostalih zaposlenih.

Regres se isplaćuje uz zaradu. Da li se isplaćuje mesečno, određeni broj puta godišnje ili jednokratno, poslodavac definiše internim aktom. Isplata regresa podleže plaćanju poreza i doprinosa.

Iz navedenog, treba zapamtiti deo da regres za godišnji odmor mora biti naveden na platnom listu ili izvodu iz platnog spiska. U Minimax programu se automatski podešavaju svi elementi zarada, a na vama je da jednostavno unesete podatke i izvršite obračun. Još jednom ističemo da se porezi i doprinosi obračunavaju na regres, baš kao i na redovnu zaradu te da je regres deo onih primanja koji imaju karakter zarade i samim tim ulazi u prosek zarade. Ovo je još jedan razlog zašto je obračun zarada jedan od složenijih zadataka preduzeća. Regres se isplaćuje svim zaposlenima u preduzeću. Pravo na regres imaju čak i zaposleni kojima radni odnos prestaje u toku kalendarske godine ili oni koji ga započnu u toku te godine.

Važno je napomenuti da ukoliko zaposleni, iz bilo kog razloga, ne iskoristi pravo na godišnji odmor, neće imati pravo na regres za godišnji odmor. Ovo pravo se gubi iz razloga što se pretpostavlja da zaposleni nisu imali nikakve dodatne troškove, pa stoga poslodavac nije u obavezi da isplati regres.

 

KAKO SE ODREĐUJE VISINA REGRESA?

 

Zakon o radu ne utvrđuje visinu i način isplate regresa za godišnji odmor. Ova dva aspekta su određena Opštim kolektivnim ugovorom ili Ugovorom o radu, a u nekim slučajevima mogu zavisiti i od ostvarene dobiti. To znači da vi kao poslodavac odlučujete o visini regresa i načinu na koji ćete ga isplaćivati – na mesečnom ili godišnjem nivou. Određeni broj poslodavaca se odluči da regres isplaćuje na godišnjem nivou, i to toliko mali  regres da ga zaposleni teško primeti. Iako će se ovaj regres videti na platnom listu i na taj način će se ispoštovati zakon, isplata regresa će biti čisto formalna. Praćenje ovakvih principa će vremenom dokazati da svako formalno ispunjenje obaveza u nekom trenutku može imati visoku cenu, koja ne mora da bude isključivo finansijska. Međutim, fer i odgovoran poslodavac, kada ima za cilj da zaposli i zadrži kvalitetne radnike u svom timu, ne samo da će razmotriti zakonska prava i formalnosti, već će se fokusirati na zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih za rad u svom društvu.

Konačno, iznos regresa za godišnji odmor mora biti isti za sve zaposlene, bez obzira na njihove kvalifikacije, zvanje, položaj ili ulogu u kompaniji.

 

KAKO IZRAČUNATI REGRES ZA ODMOR PREMA DUŽINI GODIŠNJEG ODMORA?

Ako zaposlite nekoga ko nije bio zaposlen u vašoj kompaniji tokom cele godine, obračunavate proporcionalni deo regresa za godišnji odmor, po osnovu srazmernog dela njegovog godišnjeg odmora. Isto važi i za pojedince kojima radni odnos prestaje u tekućoj godini.
Ako zaposleni ostvari pravo na pun godišnji odmor u skladu sa Zakonom o radu a tokom godine je bio privremeno nesposoban za rad zbog privremeno nesposoban za rad zbog bolesti, to ne utiče na pravo na regres za godišnji odmor. Slično, ako je Opštim kolektivnim ugovorom utvrđeno da se regresi za godišnji odmor isplaćuju na mesečnom nivou, a zaposleni ne ostvaruje platu zbog bolovanja u toku određenog meseca, ali prima naknadu od Fonda zdravstvenog osiguranja, to vas ne oslobađa obaveze isplate regresa.

 

KAKO DA NAJLAKŠE ISPLANIRATE KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA?

U nekim firmama zaposleni moraju da koordiniraju svoje planove sa nadređenima ili kolegama zbog prirode svojih pozicija, imaju strože rasporede, dok neki zaposleni imaju fleksibilnost da planiraju svoj godišnji odmor tokom cele godine prema svojim željama. Neophodno je da svako od nas dokumentuje svoje planove. Sve više se oslanjamo na elektronsko praćenje takvih podataka. Stoga vam nudimo mogućnost da preuzmete excel fajl koji sadrži kalendar, deo za evidentiranje prethodnog godišnjeg odmora i mogućnost praćenja novog godišnjeg odmora.
Preuzmi besplatan obračun godišnjih odmora za 2024.

Izvor: minimax.rs

 

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*