Šta je važno za lep i zdrav prirodan izgled

Fotografija: Pexels.com

Stručnjaci daju nekoliko saveta i metoda koje se mogu primenjivati redovno da bi zdravlje i lepota ostali što duže sačuvani.

  • Dovoljno tečnosti

Voda je jako važna za elastičnost kože, a da bi bila prirodno lepa i zdrava veoma je bitna redovna hidratacija, kako bi sprečila nastanak bora i fleka. Unošenje dovoljne količine tečnosti bitno je da telo ne dehidrira.

Čajevi su isto tako jako važni, ne samo tokom hladnijih zimskih meseci, već i tokom letnjih dana, a možete i sami napraviti ukusne biljne sirupe.

  • Zdrava ishrana
Fotografija: rawpixel.com sa Pexels.com

Zdrava ishrana pomaže da koža bude zdrava, jer hrana vraća i daje snagu. Zdrava ishrana podrazumeva voće, povrće, proteine, vitamine, minerale i dr.

Hrana bogata antioksidansima je takođe jako zdrava: šargarepa, pomorandže, spanać, paradajz, grašak, pasulj, sočivo, jaja, orašasti plodovi, žitarice….

Važno je redovno konzumiranje hrane koja sadrži vitamin C, vitamin A i E, zatim maslinovo ulje, kao i mlečne masti zbog proteina.

Prema istraživanjima dokazano je da antioksidansi i vitamini iz voća i povrća poboljšavaju izgled kože, kao i da utiču na ten i njenu boju.

  • Način života

Stres i nervoza mogu da naruše kvalitet života jer slabe imunitet.

Važno je baviti se fizičkim aktivnostima, jer su vežbanje, šetnja i boravak u prirodi na svežem vazduhu jako zdravi. Takođe, prijatno radno okruženje i provedeno vreme u krugu porodice znatno smanjuju stres i poboljšavaju kvalitet života.

Dokazano je da miris i svetlost cveća u prostorijama smiruju ljudski um.

Cigarete i alkohol su provereni izvori i krivci nezdrave kože, pa je preporučljvo njihovo izbacivanje iz životnh navika.

  • Zaštita od sunca

Jako je važno zaštititi kožu od UV zračenja i slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije zdrave kože. Mogu da oslabe njene zaštine mehanizme, pa je tada podložnija oboljenjima i čestim iritacijama.

Ako se previše vremena provodi na suncu važno je mazati kreme sa zaštitnim faktorom.

Na viskokim temperaturama telo se prirodno više znoji zbog većeg lučenja lojnh žlezdi i to ponekad dovodi do pojave bubujica.

  • Niska temperatura

Klimatske promene i ekstremno niske temperature mogu uticati na izgled kože. Kada je hladno skupljaju se krvni sudovi, smanjuje se lučenje lojnih žlezda i često dolazi do sušenja i pucanja zdrave kože.

  • Provereni kozmetički preparati

Pre kupovine kozmetičkog preparata važno je proveriti njegov sastav i da li odgovara tipu kože. Ovo je jako bitno, jer u suprotnom može je veoma iritirati.

Ukoliko ne odgovara tipu može doći do crvenila, sušenja, osipanja, perutanja, peckanja ili svraba. Ovo je naročito vaćno za veoma osetljivu kožu.

Neadekvatni kozmetički preparati mogu oštetiti njenu zaštitnu funkciju, izazvati iritaciju i jako neprijatan osećaj.

  • Više sna

Kvalitetan i dovoljan san jako je bitan za regenerisanje kože, jer se proizvodnja kolagena ubrzava tokom spavanja. Umor i nedostatak sna takođe dovode do bržeg starenja.

Kako biste poboljšali kvalitet sna ubacite Himalajsku so u ishranu.

Fotografija: Bruce Mars sa Pexels.com
  • Tuširanje mlakom vodom

Tuširanje vrućom vodom nije dobro jer ona isušuje kožu, uklanja prirodne masti sa površine koje je štite, zbog čega postaje gruba. Isto tako nije zdravo ni  previše često tuširanje.

  • Redovna higijena

Redovno tuširanje, menjanje peškira i posteljine može jako mnogo uticati na stanje i izgled kože i kose. Na to utiče i izbor praška ili deterženta za veš.

Fotografija: Pexels.com

 

Za lep i zdrav prirodan izgled nije dovoljno samo imati zdrave navike, već je neophodna nega i redovno održavanje. Svi nedostaci se prvo na koži primete, a porirodna nega je najbolji način da ostanete što duže mladi i zdravi.

Autor teksta: https://minutzamene.com/

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*