Šta se dešava sa prtljagom koji niko ne pokupi na aerodromu

Foto: Pexels.com

Najgora noćna mora putnika je kada otkriju da je avio-kompanija izgubila njihov prtljag. Međutim, da li ste se zapitali šta se desi i gde ide prtljag koji niko ne pokupi?

Ako ste jedan od poslednjih ljudi koji se zadržavaju da bi pokupili svoj prtljag, verovatno ste primetili jednu ili dve torbe koje su preostale, vrtele se u krug, a niko ih nije preuzeo.

Objašnjenje je jednostavno, svaki kofer koji nije preuzet, obično ima vlasnika, ali na drugom aerodromu. Ako se komad prtljaga samo vrti na traci, to je obično nešto što je preusmereno na pogrešan avion ili se na neki drugi način izgubio.

Međutim, u današnje vreme se to ne dešava često kao nekada, sada kada su računari zaduženi za dodelu prtljaga odgovarajućem odredištu. Ali, naravno, to se ipak se ponekad desi, obično zbog prebukiranih letova ili ako je neko promenio let u poslednjem trenutku.

Pa, šta radnici aerodroma rade sa izgubljenom torbom? Kako mogu pronaći njenog vlasnika?

Ako niko ne zatraži prtljag nazad, avio-kompanija će pokušati da otkrije kome pripada, što se ponekad može utvrditi gledanjem imena na samom koferu. Obično će kontaktirati vlasnika i zadužiti nekoga da im preda prtljag.

Ali ako avio-kompanija završi sa torbom koju ne može da identifikuje ili koja ne može da ih dovede do svog zakonitog vlasnika, zadržaće je na terminalu gde je i pronađena. Tamo bude 5 dana, i ukoliko se vlasnik ne javi ili pojavi, onda se šalje u centralno skladište kojim upravlja taj avio-prevoznik.

Onda je to još jedna igra čekanja – ovaj put ostaje u skladištu oko 60 dana. Ako prođe toliko vremena i i dalje se niko ne javi za prtljag radi se obično jedna od dve stvari.

Torba i sav njen sadržaj pokloniće se u dobrotvorne svrhe ili će se održati aukcija. Naravno, avio-kompanija vam pruža prilično dugo vremena da zatražite izgubljeni prtljag pre nego što on završi u prodavnici polovne robe.

Ali ako nikada ne želite da vaš kofer postane jedna od ovih torbi, trebalo bi da se raspitate o tome koje avio-kompanije su pouzdane po pitanju prtljaga.

 

Izvor: DDL.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*