STIŽE VELIKA PROMENA VREMENA! Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio šta nas čeka do kraja maja! Pomenuo i PAKLENO LETO

Foto: Petar Aleksić

U Srbiji će na Vaskrs i Đurđevdan biti toplije vreme bez kiše, dok se kišovito vreme očekuje ponovo u drugoj polovini naredne nedelje.

Nedeljko Todorović, meteorolog, rekao je na TV Prva da kiša koja je pala u petak jedva dočekana posle tri meseca suše i da je to bogatstvo koje je palo sa neba.

– Najviše kiše je palo u Bačkoj, Sremu, okolini Beograda, delom u centralnoj Srbiji, a najmanje na krajnjem severu Banata, krajnem istoku Negotinska krajina i krajnjem jugozapadu oko Prijepolja. U Beogradu je bilo jakih pljuskova, u zavisnosti od dela grada palo je od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru što je blizu mesečne sume – kazao je Todorović i dodao:

Hladno Vreme, Kiša, ružno vreme, Proleće, Kišni Dani, kišno proleće
FOTO: PETAR ALEKSIĆ

– U subotu ujutru biće kiše, ali sve slabije više na jugozapadu i jugu Srbije uz postepeno razvedravanje popodne što znači da bi u nedelju na Vaskrs bilo sunačno i toplo vreme uz porast temperature one maksimalne između 20 i 25 stepeni. Takvo vreme će se zadržati i 6. maja u ponedeljak.

Nedeljko Todorović
FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ, NEMANJA NIKOLIĆ

Todorović je pomenuo i da ovu kišu koja je pala možemo da nazovemo “đurđevdanaska kiša” jer je bila na početku meseca.

– Nagoveštaj za sledeću kišu je utorak popodne i uveče ka sredi kada bi opet bilo i pljuskova i grmljavina što znači da bi u drugom delu naredne sedmice, to su sreda, četvrtak, petak pa negde i subota, opet bio pad temperature sa nešto više kiše, možda ne kao sinoć, ali dobra kiša i opet svežije vreme kao u petak. Od 10. 11. maja opet sledi porast temperature na neke vrednosti od 25 stepeni možda i do 27 što znači da nas čeka tipično majsko vreme.

lepo vreme, proleće, Pionirski Park
FOTO: PETAR ALEKSIĆ

Prema njegovim rečima, temperatura u maju bi bila bliža prosečnim vrednostima.

– U aprilu je bilo čak i 30 stepeni, u maju bi moglo da bude dan, dva sa temperaturom do 30 stepeni, ali u principu ne bi bilo vrućine da ćemo da se zabrinemo da ćemo leti da izgorimo.

Prognoza za leto

vrućina, leto, žega, tropske temperature, vrelina
FOTO: ZORANA JEVTIĆ, NEMANJA NIKOLIĆ, SHUTTERSTOCK

– Ja pravim analogije sa ranijim letima Pošto smo imali nazad nekoliko meseci natprosečno toplije vreme po zakonu prirode biće uravnoteženja toplo hladno narednih mesec dva. Veći deo leta smanjila bi se ta ekstremnost naviše možda bliže bude prosečnim vrednostima, ali biće tu i letnjih vrućina sa temparaturama preko 30 stepeni, nekim danima i preko 35 stepeni, ali mislim da bi takvih dana bilo manje nego prethodnih leta – prognozira Todorović.

Kurir.rs/ Tv PrvaA. K.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*