Studija pokazala da stičemo prijatelje nakon 200 sati druženja

Fotografija: www.pixabay.com

Američki profesor Džefri Hol sa Univerziteta Kansas napravio je studiju o tome koliko je vremena porebno da bi čovek započeo novo prijateljstvo.

U njoj se detaljnije pozabavio činjenicom koliko vremena prođe od upoznavanja, preko poznanstva, povremenog prijatelja pa sve do najboljeg prijatelja.

Po njegovom mišljenju neformalni odnos započinje nakon oko 50 sati druženja, a neformalni prijatelj nakon 80 do 100 sati provedenih zajedno. Snažna, prava prijateljstva nastaju nakon otprilike 200 sati druženja.

“Jedno tumačenje uloge druženja u stvaranju prijateljstva je kada potencijalni prijatelji pristanu na menjanje konteksta i iškušavaju odnos na novim nivoima. Na primer, kada druženje pređe na novi nivo pa se krenu družiti u nečijem domu ili provode sve više vremena jedni s drugima izvan uobičajenog  mesta druženja”, objašnjava profesor Hol.

Deo njegovog istraživanja bazirao se na online upitniku koji je ispunilo 355 ljudi koji su se nedavno preselili, a odgovori su se temeljili na njihovim iskustvima u upoznavanju novih ljudi.

Istraživanje je pokazalo da su kolege na poslu ili u školi najčešće predodređeni za to da postanu prijatelji, ali ne zbog vremena provedenog zajedno na poslu ili u školi, već zbog zajedničkog druženja izvan tih okvira – gledanje filmova zajedno, igranje… Naime, takva vrsta druženja stvara više bliskosti.

“Želite li razviti nova prijateljstva i pronaći pravog prijatelja, morate biti spremni odvojiti vreme za ljude koji vas okružuju. U vezu morate uložiti, a ne samo priželjkivati pronaći pravog prijatelja i ne poduzimati ništa”, zaključio je ovaj profesor.

Izvor: http://www.24online.info

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*