Svetitelj naših dana – Patrijarh Pavle

“Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka sviju evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov.” Patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle je u periodu od 1990. do 2009. godine bio vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 44. po redu. Bio je jedan od najviše cenjenih i najpoštovanijih srpskih patrijaraha, ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Njegova veličina je bila u smernosti, a njegova snaga ona koja se u nemoći pokazivala kao čisto savršenstvo. Njegov smisao za humor, kao karakterna crta, mogao je da ublaži sukobe i oslabi napetost, te delovao kao svojevrsna pouka. Iako je od njegovog upokojenja prošlo tačno 14 godina, stičemo utisak da je neprestano sa nama. Patrijarh Pavle, monah koga je odlikovala velika smirenost, čovek blizak narodu, tihi zastupnik, svetac koji hoda, patrijarh koga su svi prisvajali i koji je sve voleo na isti način, bez podvajanja. Njegov lik i delo još uvek žive i prisutni su među srpskim narodom. Mudre i dirljive reči koje je za sobom ostavio, biće nam paradigma kroz život i nedaća.

U svojim propovedima, kao i u duhovnim poukama, svojoj duhovnoj deci ili vernicima koji bi došli da se posavetuju sa njim, Episkop Pavle je bio veoma skrušen, pozivajući se uvek na pouke iz Svetog pisma i pouke Svetih otaca, koje je neizmerno poštovao.

Poštovao je Tipik, ali je bio zahtevan prema sveštenicima iziskujući da svako od njih poseduje kvalitete neophodne za sveštenički čin. Takođe, zahtevao je i od horova i pojaca da pevaju bez oklevanja i pravilno, jer jedino na taj način se pravilno proslavlja Bog.

Kao Gojko Stojčević rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, koje je tada pripadalo Austrougarskoj, a sada se nalazi na teritoriji Hrvatske. Rano je ostao i odrastao bez roditelja, pa je njega i njegovog brata odgajila tetka po ocu, zajedno sa svojom ćerkom. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je dobio ime po apostolu Pavlu. Preminuo je u Beogradu 15. novembra 2009. godine.

Patrijarha Pavla su još za života mnogi vernici nazivali „hodajućim svecem“, a njegov odlazak je potresao i ražalostio mnoge.

Na opelu Patrijarha Pavla, Mitropolit Amfilohije je citirao njegove reči :

“Kada se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on place. Ali, treba da živi tako, da kada umre, ceo svet place, a samo  on se raduje.”

 

1 komentar

  1. Pročitah u jednom dahu….hvala na tekstu,sasvim slučajno pronadjoh ovaj portal.

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*