“SVETU PRETI VELIKA KATASTROFA” Ključa u Crvenom moru, Huti raketirali brod – curi nafta i ostavlja TRAG DUG 30KM! HAVARIJA (FOTO)

Foto: PLANET LABS PBC / WillWest News / Profimedia

Teretni brod koji nakon napada Huta stoji napušten u Adenskom zalivu, iza sebe ostavlja veliku naftnu mrlju što je dovelo do ekološke katastrofe za koju je Središnje zapovedništvo SAD-a u petak reklo da bi se mogla pogoršati.

Teretni brod Rubymar koji je plovio pod zastavom Belizea i kojim je upravljao Liban, prevozio je zapaljivo gnojivo. Oštećen je u nedjelju u raketnom napadu za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Posada je evakuirana u Džibuti nakon što je jedan projektil pogodio bok broda, nakon čega je voda ušla u strojarnicu, a krma popustila, rekao je operater broda Blue Fleet Group.

Drugi projektil pogodio je palubu broda, no nije uzrokovao neku veću štetu, rekao je za AFP izvršni direktor Blue Fleet Group, Roy Khoury.

CENTCOM je rekao da je brod usidren, ali u njega polako prodire voda. Iza sebe je ostavio naftnu mrlju dugu oko 30 kilometara.

‘M/V Rubymar je u trenutku napada prevozio više od 41.000 tona gnojiva, koje se moglo istresti u Crveno more i pogoršati ovu ekološku katastrofu‘, stoji u objavi na Twitteru.

Napad na brod Rubymar pričinio je dosad najveću štetu nanesenu nekom komercijalnom brodu otkako su Huti počeli napadati brodove. Grupa je takođe ispalila balističke projektile i dronove na grad Eilat na jugu Izraela.

Napadi Huta podstakli su neke brodarske kompanije da obiđu južnu Afriku kako bi izbegli prolaz kroz Crveno more, kroz koji inače prolazi oko 12 posto ukupne globalne pomorske trgovine.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*