Tramp: Ili platite ili neka vas napadne Putin

Foto: AP/Seth Wenig

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi „ohrabrio” Rusiju da napadne bilo koju članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze prema Severnoatlantskoj alijansi

Kandidat za predsedničku nominaciju Republinkanske stranke na predstojećim izborima u SAD Donald Tramp kaže da bi „ohrabrio“ Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje obaveze.

Donald Tramp je na skupu za predsedničku nominaciju u Južnoj Karolini rekao da je jednom poručio lideru velike zemlje članice NATO-a da neće štititi zemlju članicu Alijanse koja kasni sa uplatama ako je Rusija napadne, i da bi ohrabrio Moskvu da „radi šta god želi“.

Članice NATO-a se imaju obavezu da brane svaku zemlju Alijnase koja bude napadnuta.

Komentar bivšeg šefa države odmah je naišao na oštru kritiku Bele kuće, koja je tu Trampovu izjavu nazvala „užasavajućom i nedoličnom”.

Hipotetička situacija

Govoreći tokom mitinga u Južnoj Karolini u subotu, Tramp je rekao da je komentar u vezi sa Rusijom izneo tokom sastanka lidera zemalja NATO-a.

Naveo je je da je lider „velike zemlje“ predstavio hipotetičku situaciju u kojoj ne ispunjava svoje finansijske obaveze u okviru NATO-a i da je bio na udaru Moskve.

Tramp je rekao da je taj lider pitao da li će SAD priteći u pomoć njegovoj zemlji u tom scenariju, što ga je navelo da ga „ukori“.

„Rekao sam mu: ‘Nisi platio? Ti si delikvent?’. ‘Ne, ne bih te štitio, u stvari bih ih ohrabrivao da rade šta hoće. Moraš da platiš’“.

Portparol Bele kuće rekao je da bivši predsednik „ohrabruje invazije ubilačkih režima na naše najbliže saveznike“.

Naglasio je da ta izjava „ugrožava američku nacionalnu bezbednost i ekonomiju kao i globalnu stabilnost“.

Kritike duge i oštre

Tramp, favorit da se ponovo na putu da obezbedi predsedničku nominaciju u okviru Republikanske stranke na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD, dugo je kritikovao NATO i ono što vidi kao preveliko finansijsko opterećenje za SAD, da garantuje odbranu ostalih 30 zemalja članica.

Rusija je napala Ukrajinu 2022. godine, nakon što je Tramp napustio funkciju. Od tada se žalio na količinu američkog novca poslatog Ukrajini, koja nije članica NATO-a.

SAD su Ukrajini pružile veću finansijsku podršku od bilo koje druge zemlje – ukupno više od 44 milijarde dolara od početka rata, februara 2022. godine, prema podacima Bele kuće iz decembra.

Međutim, republikanci u Kongresu su od početka godine blokiraju sva nova finansiranja, zahtevajući oštre mere za ograničavanje migracije u SAD na njenoj južnoj granici, odbijajući izmenjeni zakon kada je predstavljen ranije ove nedelje.

Tramp je pozdravio taj čin, rekavši da su predlozi predsednika Džozefa Bajdena bili „katastrofalni“.

Izvor: RTS/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*