Trikovi koji će vam pomoći da bolje raspolažete novcem

Fotografija: www.shutterstock.com

Iako možda iz meseca u mesec pažljivo zapisujete sve troškove i novčane obaveze, verujemo da se većina vas često pred kraj meseca nađe u finansijskoj krizi.

Ipak, postoji rešenje i za ovaj problem. Sledeći trikovi znatno će popraviti način na koji raspolažete novcem i lišiti vas nepotrebne krize kako bi smireno dočekali sledeću platu.

1. Rešite se samo jednog nepotrebnog troška 

Fotografija: www.shutterstock.com

Razmislite na šta sve trošite novac. Pokušajte da se setite jedne stvari, poput pretplate na časopis, na koju svaki mesec trošite određenu svotu, a nije vam preko potrebna. Ako se odreknete jedne, biće vam lakše da se u budućnosti odreknete stvari za koje ste mislile da bez njih ne možete. Razmislite na šta tačno trošite novac i odlučite što vam je neophodno, a što ne.

2. Podelite troškove s partnerom, prijateljem ili cimerom

Ako vaš prijatelj ima pretplatu na određeni sadržaj ili servis na internetu koji i vi želite, nema potrebe da plaćate ceo iznos, već ga jednostavno zamolite da koristite isti nalog i podelite troškove. Takođe, razmislite i o zajedničkoj kupovini namirnica. Na početku će vam se učiniti kao zanemariva svota, ali kada saberete koliko biste na te stvari potrošili godišnje, iznenadićete se.

3. Plaćajte gotovinom

Fotografija: www.shutterstock.com

Pokušajte što češće da plaćate gotovinom. Kada fizički vidite novac koji vam je ostao, lakše ćete da donosite odluke o kupovini nego kada plaćate karticom sa kojom se vrlo lako možete zaneti i potrošiti znatno više nego što ste planirali.

4. Dobro razmislite pre nego što bacite ili poklonite neke stvari

Pre nego što odlučite nešto da bacite ili poklonite nekoj daljoj rodbini, razmislite da li možete da prodate tu stvar. Danas postoji mnogo stranica koje pružaju uslugu prodaje polovnih i novih stvari. Takođe, nemojte striktno da se držite datuma isteka roka hrane. Ako na nekoj namirnici stoji da je “najbolje upotrebiti do” određenog datuma, to znači da bi i nekoliko dana nakon prolaska tog datuma ta namirnica mogla biti u savršeno dobrom stanju. Takođe, nemojte da kupujete istu stvar u velikim količinama jer možete brzo da se zasitite i da vam propadne ostatak.

Izvor: www.ddl.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*