Učenici osnovnih škola imaće pet časova fizičkog nedeljno, u srednjoj školi četiri. Za pilot projekat bira se 120 odeljenja

Foto: Canva
Memorandum o saradnji Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Ministarstva sporta o realizaciji Pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo!“ potpisan je danas u Skupštini Srbije.

Memorandum je u ime Ministarstva prosvete potpisala državni sekretar prof. dr Marijana Dukić Mijatović. Memorandum su potpisali i ministar sporta Zoran Gajić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

U školskoj 2023/2024. godini Pilot projekat Svako dete ima pravo da odrasta zdravo, će se realizovati  u osnovnim i srednjim školama koje ostvaruju jednosmenski rad i to u 70 odeljenja prvog ciklusa i u 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju“, navela je Dukić Mijatović.

Ona je dodala da će učenici – učesnici ovog Pilot projekta u osnovnoj školi imati pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će učenici u srednjoj školi imati četiri časa nedeljno.

Fizičke aktivnosti i bavljenje sportom u školskom uzrastu jesu jedan od najvažnijih faktora uticaja na pravilan razvoj i rast, kao i sveukupni razvoj ličnosti učenika i zbog toga posebnu pažnju posvećujemo unapređivanju fizičkih sposobnosti i motoričkih veština učenika“, kazala je državna sekretarka.

Dukić Mijatović je navela da je nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, prisutna  u svim školama i realizuje se kao obavezan predmet, koji je propisan planom i programom nastave i učenja.

Ministarstvo prosvete će u narednom periodu izvršiti selekciju škola koje će biti uključene u Pilot projekat, formirati radne grupe čiji je zadatak da pripremi programe i materijale za realizaciju dodatnih časova nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i da definišu neophodne pravce i zadatke za pripremu programa dodatnog rada nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Plan je da implementacije u svim škola bude od školske 2024/2025. godine.

Izvor: zelenaučionica.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*