„Umrećemo ovde!“ Milion ljudi čeka da počne pakao na zemlji: Izrael se sprema za novu invaziju

Palestina Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali/STRINGER / AFP / Profimedia/Mohammed ABED / AFP / Profimedia

Svet je obišla vest izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o hitnoj evakuaciji palestinskih civila sa juga Pojasa Gaze, uključujući i grad Rafu – utočište izbeglih građana. Život u ratom zahvaćenoj regiji i Rafi, toj, bar do sada, “slamki spasa” za palestinsko stanovništvo, Njujork tajms je predstavio kroz vizuru građanke Rafe, Ahlam Šimali.

Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Namera Izraela da svoju kopnenu invaziju prošiti i na Rafu, ostavila ju je užasnutom, jer nema ideju gde bi mogla da pobegne sa porodicom, piše Njujork tajms.

Više od polovine od 2,2 miliona stanovnika Gaze trenutno se nalazi u Rafi, kako bi izbegli rat na severu.

Izraelski zvaničnici su sugerisali da će sledeći korak u njihovim naporima da unište Hamas biti u Rafi, a u petak je kancelarija premijera Netanjahua saopštila da bi „svaka nasilna akcija u Rafi zahtevala evakuaciju civilnog stanovništva iz zone borbe“.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska vlada nije precizirala koja bi to područja bila niti kuda bi civili trebali da odu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, upozorili su da bi izraelski napad na Rafu bio katastrofalan. Zbog gustine naseljenosti na tom području, povećale bi se šanse za smrt civila u vojnim napadima, a napredovanje izraelskih kopnenih trupa bi dodatno moglo da prekine isporuku pomoći.

„To je veoma loše, higijena je na minimalnom nivou. Ovde jedemo samo konzerviranu hranu, koja je sve samo ne zdrava. Sve ostalo je veoma skupo“, rekao je Fati Abu Snema, koji se, od početka rata, sa svojom porodicom krio u školi Ujedinjenih nacija u Rafi.

Rafa se nalazi duž granice sa Egiptom. Malom broju stanovnika Gaze bilo je dozvoljeno da napusti Gazu tokom rata, uglavnom zato što se Egipat, kao i mnogi stanovnici Gaze, plaše da se, ukoliko odu, nikada neće vratiti kući.

To ostavlja malo opcija za ljude kao što je Sana al-Kabariti, farmaceut i stručnjak za negu kože. Ona je pobegla u Rafu iz Gaze, jer je ostala i bez doma i bez klinike.

Izvor: Jelena Spasojević/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*