VESELE 80-TE: ZANIMLJIVOSTI KOJE NISTE ZNALI (ILI STE ZABORAVILI)

Fotografija: www.24online.info

Osamdesete su vreme kojeg se rado sećamo. 

„Billie Jean is not my lover, she’s just a girl who claims that I am the oneee“ treštalo je pod disko-kuglama širom planete i vesele 80-te su bile u jeku.

Ta dekada posebno budi nostalgiju. Odmah pomislite na đusku, tapiranu kosu i Madonu kako eksplicitno đuska u crkvi u spotu „Like a prayer“.

Osamdesete su svakako uticale na poimanje današnjice i može se reći da su bile prekretnica kako u muzičkom tako i u tehnološkom, kulturnom i naučnom svetu.

Za početak našeg vremeplova, da naglasimo da je svetska populacija 80ih brojala 5.3 milijardi ljudi.

Revoluciju u medicini napravio je Alek Džefriz koji je stvorio prvi DNK test. Kompanija Apl tada je kretala u revoluciju sa kompjuterima, ali usled širenja svetskim tržištem, naišli su na problem. „The Elk Cloner“ bio je prvi ikada kompjuterski virus i raširio se uz pomoć flopi diskova, koji su se tada koristili kako bi pokrenuli kompjuter.
Takođe, preteče takozvanih „emodžija“nastali su tako što ih je razvio jedan inženjer, želeći da dosadne mejlove oboji emocijom.

Danas, teško da koji klinac može da zamisli život bez MTV-ja, gde se vrte svetski hitovi omiljenih izvođača. Upravo je ’81. godina nastanka najpoznatije muzičke televizije i prvi spot koji je emitovan je „Video killed the radio star“ od The Buggles. Na svojoj premijeri, MTV je želeo da iskoristi klip Nila Armstroga kad sleće na mesec, ali je Armstrog to odbio, pa su iskoristili sletanje broda Apola 11.

Izvor: www.24online.info

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*