Vučić: Cena pšenice je “otišla u nebesa”, moraćemo doneti odluku o ZABRANI IZVOZA ove žitarice

FOTO: TANJUG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu.

On je nakon ove svečanosti odgovarao na pitanja novinara i tom prilikom je rekao da je u celom svetu teška ekonomska situacija.

Predsednik je rekao da je cena gasa na istorijskom maksimumu, a isto će biti i sa cenom nafte.

– Ako donesu odluku od nema ruske nafte, onda će to biti puta dva ili tri od istorijskog maksimuma. Rublja je pala 38 posto, evropske banke propadaju na neverovatan način. Ceo svet se ruši pred nama. Sve ono što smo znali da postoji, odjednom pred našim očima nestaje. Neću to da krijem – izjavio je Vučić.

Vučić je dodao da želi da ljudi znaju koliko je komplikovana situacija u svetu.

– Plašim se novih vesti. Nekad sa mukom gledate u telefon jer samo loše vesti očekujete. Dobijate sve gore vesti. Ako se sad dogodi da oni sankcionišu rusku naftu, ne znam gde će to da završi. U Milanu kaže da neće da proučavaju Dostojevskog. A koga ćete? Koji veći književnik na svetu postoji? Šta učite iz književnosti? Zatvaraju opere Čajkovskog. Kakve će imati? Samo Verdijeve? Ništa ne razumem, da vam iskreno kažem. LJudima je, na dnevnom nivou, potrebno da znaju kako će da žive. Pšenica “ode u nebesa”, na istorijski maksimum, a to znači da će skočiti cene i drugih stvari. Palmino ulje više ne možete da nađete. Kina kupuje sve što stigne. Sve rezerve pamuka je kupila Kina – rekao je Vučić.

On je rekao da će situacija svakog dana biti sve teža.

– Samo se nadam da će prestati rat u Ukrajini. Boga molim da prestane rat. Ovo nema veze sa nama. Kod nas je dinar stabilan, čvrst. Sve držimo pod kontrolom, ali do kada? Nemoguće je predvideti. Moraćemo doneti odluku o zabrani izvoza pšenice – rekao je Vučić i dodao da će mlinari moći da rade i još neko vreme izvoze brašno, ali “posle toga ćemo morati da čuvamo zalihe”.

Vučić je rekao da Srbija danas ne može da uveze koks za železaru jer dolazi iz Rusije ili Ukrajine.

– Ne možemo gvožđe da uvezemo – rekao je Vučić i dodao da postoje pritisci da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije.

On je pozvao ljude da se ne svrstavamo (u pogledu sukoba Rusije i Ukrajine) i da sa manje strasti posmatramo stvari koje se odvijaju oko nas.

Vučić je dodao da je Srbija naručila zalihe hrane za robne rezerve i da čeka samo mleko u prahu.

Izvor: Blic.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*