Zaboravite na stare simptome korone, ovaj se sad prvi javlja

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Iako su suv kašalj i gubitak ukusa ili mirisa nekada bili uobičajeni simptomi kovida-19, lekari sada primećuju drugačiju kliničku sliku.

Iako su suv kašalj i gubitak ukusa ili mirisa nekada bili uobičajeni simptomi kovida-19, lekari sada primećuju drugačiju kliničku sliku.

Upala grla obično dolazi prvo, a zatim sledi začepljen nos. Dr Erik Eiting iz centra „Mount Sinai“ u Njujorku opisuje simptome koji su češće povezani sa prehladom ili alergijama, uključujući začepljenost nosa, kijanje i blagu bol u grlu, piše NBC News.

Lekari opisuju novi obrazac simptoma kovida-19 koji uključuje bol u grlu, glavobolju, umor, bolove u mišićima, groznicu, drhtavicu i „curenje“ iz nosa koje može dovesti do kašlja. Iako kašalj nije primarni simptom, neki pacijenti ga doživljavaju. Umor i bolovi u mišićima obično traju nekoliko dana, dok začepljen nos može trajati nedeljama.

Gubitak čula ukusa ili mirisa je sada ređi simptom i javlja se samo kod manjeg broja pacijenata. U poređenju sa ranim danima pandemije, kada je ovaj simptom bio izražen kod većine zaraženih, sada je prisutan kod svega 10 do 20 odsto pacijenata.

Pored toga, dijareja, koja je nekada bila uobičajeni simptom, sada se ređe javlja. Većina pacijenata se oporavlja bez potrebe za antivirusnim lekovima.

Lekari su primetili da su mnogi pacijenti sa kovidom-19 koji se pojave u hitnoj pomoći mlađi i obično imaju blage simptome, uključujući kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, temperaturu i jezu. Većina njih se oporavlja kod kuće uz simptomatsku negu.

Ovi izmenjeni simptomi se mogu pripisati visokom nivou imuniteta u populaciji, izazvanom vakcinacijom i prethodnim infekcijama. Dr Dan Baruč iz „Beth Israel Deaconess Medical Center“ u Bostonu ističe da je težina kovida-19 sada niža nego pre godinu ili dve, zbog većeg imunološkog odgovora.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*