Zašto sa dolaskom hladnih dana više jedemo?

Fotografija: Pixabay.com

Ako ste u ovom periodu naprasno više gladni, nije do vas. To je znak da dolazi zima…

Novembar je tek priča za sebe. Krajem oktobra pomeramo kazaljke na satu unazad, pre pada mrak, dani su kraći, a hladni vetrovi, duge kiše, blato, prvi snegovi i zahlađenje uvode nas u „sivilo“ prave jeseni i duge zime.
A s dolaskom hladnih dana, dolazi i jača hrana. Naravno, naš organizam „radi svoj posao“, kako bismo se prilagodili novim uslovima, ali u novembru naprasno osećamo jači apetit. Ako ste jedan od nas brojnih sa ovakvim „potrebama“, ne treba da se brinete jer nauka ima objašnjenje zašto je to tako, piše portal Grazia.it.
OK, da ne paničimo odmah! Reč je o tek 90 kalorija više dnevno, u odnosu na količinu koju unesemo tokom proleća, recimo. To je pokazala jedna naučna studija objavljena u Evropskom magazinu kliničke ishrane, tokom koje su praćene navike u ishrani 600 ljudi čitave godine.
I evo objašnjenja zašto je to tako…

Obuzima nas tuga

Ovo je u vezi sa količinom sunčeve svetlosti koje je sve manje, a osećaj „praznine“ je sve veći. Obuzima nas melanholija, pa nam je hrana često uteha.

Hrana navodno greje

S hladnim vremenom, proizvodnja toplote postaje prioritet organizma. Telo šalje signale mozgu da mu je potrebno više masne hrane kako bi se ugrejalo. Međutim, ovo je jedna iluzija, budući da danas ne boravimo u hladnim prostorijama ili na otvorenom. Metabolizam se usporava, a zbog loših vremenskih prilika nismo u prilici da izađemo napolje, šetamo se… Kao posledica svega, talože se suvišne masti u organizmu.

Više smo pod stresom

I u ovom slučaju hrana nastupa kao uteha. Jesen definitivno „raskida“ našu vezu s letom i projektuje um prema dugoj zimi, čiji se dani najčešće vide kao tmurni, hladni i mračni. Proleće je daleko, a pritisci na poslu ostaju isti… I tako stres stupa na scenu, a kada pokleknemo, hrana je tu da nas uteši.

I šta onda da radimo?

Pre svega, slušajte sebe, slušajte svoje telo. Ako osetite da ste nervozni i da ste uvek gladni, pronađite namirnice koje će zadovoljiti vaša čula i potrebe, ali istovremeno i one koje će vas duže držati sitim. Takođe bi bilo važno da se fizički aktivirate, kako se i vaš metabolizam ne bi uspavao. I da — udovoljite sebi s vremena na vreme, ali nemojte da vam to pređe u naviku, jer leto može da se vrati brže nego što mislite…

 

Izvor: Bebac.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*