ZAŠTO SE SRBI POZDRAVLJAJU SA 3 PRSTA: Svi misle da je zbog SVETOG TROJSTVA, a ne znaju ovu veliku istinu

Foto: Beta
Pozdrav sa tri prsta ima svoje korene u religijskoj i kulturnoj tradiciji. Tri prsta simbolizuju Sveto Trojstvo u pravoslavnoj veri – Oca, Sina i Svetog Duha. Ovakav pozdrav sa tri prsta postao je znak nacionalnog raspoznavanja Srba. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Srbi često pokazuju tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama, a ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, mada gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije.

Tokom poslednjih decenija dvadesetog veka u Srbiji je počelo da se praktikuje ljubljenje tri puta u znak pozdrava. Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu takođe predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu, pisao je portal Opanak 2017. godine.

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

Izvor: Espreso.co.rs

 

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*