Zbog govora mržnje i prozivanja na nacionalnoj osnovi – obrisan Instagram profil Jelene Karleuše

A model presents a creation by Vetements for the Women Ready-to-wear Fall-Winter 2024/2025 collection as part of the Paris Fashion Week, in Paris on March 1, 2024.,Image: 852650696, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj profil redovno koristila kako bi objavljivala slike, u poslednje vreme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na Tviteru / X-u.

Foto: Printscreen

Brisanje njenog naloga dogodilo se nakon što je tokom poslednja dva dana neprestano imala izlive govora mržnje na nacionalnoj i verskoj osnovi prema građanima Crne Gore. Negirala je suverenitet te države, vređala državljane Crne Gore, nazivala ih ekstremistima i pretnjom po Srbe i Srbiju, a za kraj, tražila je i svojim pratiocima da prekinu da letuju u Crnoj Gori.

Foto: Printscreen

Ovakvi ispadi samo su kruna njenog prethodnog rada. Tokom protekle dve godine komentarisala je i da su nepobodni novinari oni koji ne pristaju da besomučno hvale Srpsku naprednu stranku – „izdajnici“, prebrojavala je krvna zrna političarima i političarkama, pa je tako na primer govorila da Marinika Tepić ne sme da se bavi politikom u Srbiji jer joj je devojačko prezime Čobanu.

Foto: Printscreen

Birtašević, njen menadžer i najbolji prijatelj, na Tviteru / X-u, rekao je da je reč o „botovima“.

Foto: Printscreen

U odgovorima, uglavnom državljani Crne Gore, navode da nisu botovi već da su oni pravi ljudi, imenom i prezimenom, koji su odlučili da prijave njen profil.

Instagram ima zvaničnu politiku i pravilnik u kojem je zabranjeno targetiranje, iznošenja govora mržnje prema bilo kojoj manjini, naciji, veriji, grupi, itd. Zbog prijava tog tipa, Instagram briše profile korisnika.

Autor: Pero Jovović/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*