Zbog Rusa koji dobijaju srpsko državljanstvo, Srbiji preti uvođenje viza: Stiglo novo upozorenje iz EU

Rusi u Srbiji - Copyright Privatna arhiva, profimedia/euronews.rs

Evropska komisija je još jednom izrazila zabrinutost zbog činjenice da veliki broj Rusa dobija srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, jer oni potom ulaze u šengenski prostor bez potrebe za dobijanjem vize. To prema oceni EK predstavlja bezbednosni rizik po Evropu. Što se Srbije tiče, ona na ovaj način rizikuje svoju viznu liberalizaciju.

Komentarišući ovo pitanje, portparol Evropske komisije rekao je za Radio Slobodna Evropa da Srbija treba da uskladi svoju viznu politiku i da ne odobrava državljanstvo Rusima po ubrzanoj proceduri.

Štaviše, portparolka je rekla da Srbija kao zemlja kandidat treba da uspostavi stroža pravila prema Rusiji i istovremeno je istakla da se trenutno pomno prati situacija.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Evropska komisija je svesna velikog broja ruskih državljana koji su se nastanili u Srbiji nakon ruske agresije na Ukrajinu. Kao od zemlje kandidata, od Srbije se očekuje da se progresivno prilagođava politikama i odlukama Evropske unije. Komisija pažljivo prati situaciju i razmenjuje informacije sa srpskim vlastima u vezi sa prisustvom ruskih državljana u Srbiji“, navodi se u saopštenju portparola.

Međutim, nije saopšteno koje mere će Komisija da preduzme u slučaju da Srbija nastavi da daje državljanstvo Rusima po ubrzanoj proceduri i ne uskladi svoju viznu politiku.

Ovo nije prvi put da je EU izrazila zabrinutost. Ranije u maju ove godine, Komisija je saopštila da je zabrinuta zbog toga što Srbija daje državljanstvo državljanima drugih zemalja po pojednostavljenim pravilima.

Tada je portparol Evropske komisije rekao da Srbija rizikuje bezvizni režim, jer se povećao broj državljana trećih zemalja koji dobijaju državljanstvo, a zatim ulaze u zemlje EU bez viza.

Novinarka „European Western Balkans“ Sofija Popović za Novu kaže da smo u više navrata u proteklih šest meseci mogli da vidimo upozorenja iz Evropske komisije zbog novih odredbi srpskog zakona, kojima bi naše državljanstvo moglo da se dobije posle godinu dana boravka u zemlji, lakše nego ranije.

Sofija Popović Foto:
Printscreen/YouTube/Österreichische Gesellschaft für Europapolitik

“Konkretno, razlog za bojazan Brisela leži i u činjenici da bi ogroman broj državljana Rusije, za koje inače važe ograničenja za putovanje u EU, sa srpskim pasošem mogli da izbegnu. Bezbednost prostora Šengena je za Evropsku uniju od velike važnosti i Brisel neće dozvoliti da se pravila i procedure EU krše preko Srbije”, navodi Popović.

Ona ističe i da ovo nije prvi put da se srpske vlasti poigravaju sa bezviznim režimom za građane Srbije.
“Sličan problem postojao je i prošle godine kada je Srbija najpre ukinula bezvizni režim za državljane onih država kojima je inače trebala viza za EU, pa na upozorenje opet uvela vize za te iste”, kaže Popović.

Što se mogućnosti ukidanja bezviznog režima za Srbiju tiče, kaže:

“Verujem da će se na kraju odustati od ovakvih mera i da se neće dozvoliti ugrožavanje bezviznog režima za Srbiju, koji je u očima građana jedan od najvećih dostignuća dosadašnjeg procesa evropskih integracija. Međutim, obeshrabrujuće je to što nakon toliko godina procesa evropskih integracija, vlasti automatski ne uzimaju u obzir obavezu na poštovanje i evropskih propisa na koje smo se sami obavezali, već Brisel na to mora da nas podseć”, zaključuje Popović.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*