Zemljotres u Avganistanu: Poginulo više od 2.000 ljudi

Foto:Pixabay/FreeCreativeStuff

Iz Ministarstva za katastrofe saopšteno je da je broj mrtvih porastao na 2.053, dok je 9.240 osoba povređeno

Višestruki zemljotresi pogodili su tokom jučerašnjeg dana Avganistan, oblast udaljenu 35 kilometara severozapadno od grada Herata, saopštio je Američki geološki zavod, a preneo Rojters.Iz Ministarstva za katastrofe saopšteno je da je broj mrtvih porastao na 2.053, dok je 9.240 osoba povređeno, prenosi RTS.

Prethodno je portparol Crvenog polumeseca Erfanulah Šarafzoi rekao da je zemljotres odneo 500 života.

Zdravstveni zvaničnik Herata naveo je da je više od 200 mrtvih dovezeno u nekoliko bolnica. Najviše žene i dece. Tela su prenesena na nekoliko različitih mesta, u vojne baze, pa se za sada ne može govoriti o tačnom broju žrtava.

Strahuje se da će taj broj nastaviti da raste, jer je na stotine ljudi zatrpano u ruševinama. Uništeno je najmanje šest sela, a više od 1.300 kuća je oštećeno ili uništeno, rekao je zvaničnik Ministarstva informisanja i apelovao na hitnu pomoć.

Najjači potres u Avganistanu imao je jačinu od 6,3 jedinice Rihtera. Lokalno stanovništvo u Heratu je u panici napuštalo domove i mnogi su noć proveli na ulici. Zemljotresi su se osetili i u okolnim provincijama Farah i Badgis.

M.J./RTS/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*