Životna sredina prioritet u Beogradu, akcenat i na višedecenijskom problemu prestonice

Foto: Pexels/Lazar Krstić

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević navela je da je životna sredina i njena zaštita već dugi niz godina prioritet, a da je resorni sekretarijat, koji postoji već 32 godine, uslovio da svi delovi i segmenti Gradske uprave, kao i komunalna preduzeća, takođe počnu da se bave njome. Ona je još jednom pozvala građane i ustanove da prate indeks kvaliteta vazduha, te da se u skladu s tim i ponašaju, posebno rizične grupe.

– Izvor zagađenja jeste saobraćaj, ali ne smemo ni da zaboravimo da je u toku grejna sezona i da je vlažnost vazduha velika. Kada se grejna sezona bude završila, i broj pi-em čestica će se smanjiti – podsetila je Ivana Vilotijević.

Akcenat je u narednom periodu na izgradnji kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda. To je višedecenijski problem Beograda, dodala je ona i naglasila da je važno da su planovi za njegovo rešavanje počeli da se realizuju.

– U sledećih tri do pet godina glavna fabrika za preradu otpadnih voda, kao i druge četiri koje će biti na različitim lokacijama u gradu biće jedan od faktora kojim ćemo pokazati društvenu odgovornost. To je ono što će Grad Beograd uraditi, ali lična odgovornost svakog pojedinca je takođe neophodna i kada je reč o individualnim ložištima i kada govorimo o septičkim jamama – istakla je Ivana Vilotijević za Studio B.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine podsetila je na proceduru u slučaju stvaranja „divljih deponija” – kontaktira se najpre komunalna inspekcija opštine, a u slučaju da se ne ostvari kontakt, građani mogu da se obrate Sektoru za inspekcijske poslove koji ima i ekološke i komunalne inspektore. Ako se deponija nalazi na javnoj svojini koja je u nadležnosti Grada, tada je on u obavezi da ih ukloni. Sekretarijat je odvojio 21 milion dinara koje će prebaciti „Gradskoj čistoći” upravo za taj posao, dodala je Ivana Vilotijević.

Važno je, istakla je ona, da se „divlje deponije” ne stvaraju ponovo, kao i da građani povedu računa o privatnim parcelama, jer će se u suprotnom pokrenuti postupak za snošenje odgovornosti. Ona je pozvala građane da prijave „divlje deponije” bez obzira na to gde se one nalaze, uz napomenu da to mogu da urade i posredstvom novog sistema obaveštavanja na sajtu Komunalne milicije.

– Grad se bori da se i zakon promeni, jer su kazne izuzetno male. One trenutno iznose od pet do dvadeset hiljada dinara, a samo uklanjanje Grad košta zasigurno stotinu hiljada dinara. Zato kazne moraju da budu veće kako bi se nesavesni pojedinci osvestili – navela je Ivana Vilotijević.

Izvor: https://24online.rs/

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*