Kako su kolumbijska deca preživela 40 dana u džungli

Već danima ceo svet prenosi čudesnu priču, o četvoro mališana iz Kolumbije koja su ne samo uspela da prežive pad aviona u kojem su izgubili majku, nego i da opstanu 40 dana u surovoj amazonskoj džungli. Oni su pravi heroji, a sada je otkriveno kako im je to pošlo za rukom. Prema rečima portparola kolumbijskih specijalnih vojnih snaga Pedra Arnulfa Sančeza Suareza deca su preživela zahvaljujući brašnu od kasave ili manioke (žbun koji raste u Južnoj Americi i u svom korenu sadrži skrob koji se koristi u ishrani).

“Danima nakon nesreće, deca su jela brašno koje su imali kod sebe dok nisu ostali bez zaliha. Kada smo ih pronašli bili su neuhranjeni, ali i potpuno svesni i lucidni. Dosta im je pomogao i dobar imunitet kao i samo znanje koje poseduju o džungli. Šta sme da se jede, šta ne sme, kako da pronađu vodu itd. –  što nikako ne bi bilo moguće da već nisu bili upoznati sa okruženjem.” Sa njima je pronađen i pas Vilson, belgijski šepard, koji je učestvovao u potrazi sa specijalnim jedinicama i nestao 18.maja. Deca su rekla da je sa njima proveo tri ili četiri dana i da je veoma mršav, po njima.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro pružio im je podršku rečima:”Oni su deca džungle, ali sada su i deca Kolumbije!”

Četvoro mališana od kojih najstarije ima 13 godina, a najmlađe je još odojče, se uspešno oporavljaju u državnoj bolnici u Bogoti. Još uvek su dehidrirani i ne mogu da jedu hranu, ali su stabilno i van opasnosti.

 

About Anastazija Damjanov 35 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*