Knjige koje bi trebalo pročitati tokom života (počevši od detinjstva)

Knjige su lek za dušu. Knjige su antistres terapija. Knjige su putovanja u lepši svet koji sami biramo. Knjige nas odmaraju, knjige nas smiruju. Knjige nas oplemenjuju i obogaćuju duhovno. Knjige nas zabavljaju. Knjige nas uče. I još je milion razloga zašto treba čitati. A ovo je samo naš mali lični izbor onih koje će sigurno ostaviti jak utisak na čitaoca.  

 • Orlovi rano lete – Branko Ćopić 

Divna, topla ljudska priča o detinjstvu kada su deca rasla pod nekim potpuno drugačijim uslovima od današnjih. Pre video igara i interneta. Dane su provodili igrajući se u prirodi i po poljanama, a mašta nije imala granice… Dok nije došao rat… 

 • Mi deca sa stanice Zoo – Kristijana Felšerinov 

Najsuroviji i najrealniji prikaz zašto droga nikad ne može biti dobar izbor. Ispričana iz prve ruke, bez ulepšavanja i romantiziranja. Odlična knjiga za one koje  iole razmišljaju da krenu tim putem, jer svako normalan će dobro razmisliti nakon čitanja. Posebna preporuka za tinejdžere. 

 • Dnevnik Ane Frank – Ana Frank 

Potresna priča o stradanju jedne jevrejske porodice iz Poljske tokom II Sv.rata, napisana od ruke glavne junakinje, koja nažalost nije doživela da vidi ogroman uticaj svog neplaniranog, nesrećom ispisanog književnog dela. Knjigu treba pročitati da bismo shvatili iznova i iznova zašto takvi zločini više nikad ne sme da se ponove. 

 • Čudotvorne ruke – Žozef Kasel 

Svi smo čuli za Šindlera i njegovu listu, a da li ste čuli za Feliksa Kerstena i njegove čudotvorne ruke? Još jedna istinita priča o čoveku koji je spasao na hiljade Jevreja u II Sv.ratu zahvaljujući svojim isceljiteljskim moćima. Zbog svog neverovatnog bioenergetskog dara bio je primoran da leči i nacističkog vođu Himlera. Ubrzo je shvatio kako to da iskoristi da spasi što više života, jer su ljudi u trenucima najvećeg bola, spremni na sve za onoga ko će te agonije da ih oslobodi. 

 • Ja sam Malala – Malala Jusufzai I Kristina Lem 

Autobiografija devojčice iz Pakistana kojoj su Talibani pucali u glavu, samo zato što se borila za pravo na školovanje i normalan život svih devojčica. Srećom, Malala je preživela i danas je mlada žena i uzor (koji nam je potreban) kako se boriti za prave vrednosti i ne odustajati od svojih snova. 

 • Hari Poter (svi delovi) – Dž. K. Rouling 

Zašto baš ova knjiga, sigurno se pitate. Zato što nam je svima (i deci i odraslima) s vremena na vreme potrebno bekstvo iz surovog, realnog sveta u magični svet čarolije i čarobnjaka. Da se isključimo iz svih naših problema i posvetimo večitoj borbi dobra i zla ili Harija i Voldemora. Možda je to nekome smešno i naivno, ali šta nas briga, ako smo srećni?! 

 • Dama sa kamelijama – Aleksandar Dima 

Za one romantične duše tu je knjiga koja će vas sigurno dovesti do suza. Ona nas uči šta je prava i bezuslovna ljubav, lišena svake sebičnosti i spremna na žrtvu. 

 • Alhemičar – Paolo Koeljo 

Kao i sve knjige od Koelja poslužiće vam kao velika inspiracija i motivacija kada se nađete na životnim prekretnicama ili teškoćama. Ispunjena raznim mudrostima i poukama tera nas da se dobro zamislimo i preispitamo. Kao i što pruža odgovore na mnoga životna pitanja. 

 • Na Drini Ćuprija – Ivo Andrić 

Svedočanstvo jednog vremena, podeljen u više epoha, napisano veštim i prepoznatljivim stilom našeg nobelovca. Knjiga koja definitivno spada u našu opštu kulturu. 

 • 1984 – Džordž Orvel 

Pročitajte ovu knjigu da proverite da li klizimo u mračni svet koji nam je “predvideo” Orvel. Ili smo možda već u njemu, a da nismo ni svesni.

 • Narcis I Zlatousti – Herman Hese

Kako čovek da pobedi večitu borbu između dve krajnosti u sebi, pitanje je kojim se Hese bavio tokom čitavog svog života. Na jednoj strani je Narcis, surovi racionalista, koga u životu vodi samo razum. A na drugoj Zlatousti, stvoren da uživa u svim lepotama sveta i prati svoje nagone. Mogu li ova dva čoveka biti prijatelji ili mogu li se pomiriti ove dve krajnosti u nama? Pročitajte ovu knjigu ako vas muče slične dileme. 

 

 

 

About Anastazija Damjanov 44 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*