“Lažni prijatelji” su najveća opasnost za mlade na internetu – upozoravaju iz organizacije “Bezbednost mladih na internetu”

U današnje vreme, kada deca i omladina provode mnogo vremena na internetu, važno je znati kako da izbegnu i mnoge opasnosti koje vrebaju na njemu. Sa tim ciljem, nekoliko srednjoškolaca iz Inđije ,osnovalo je neformalnu grupu koja se bavi edukacijom i prevencijom od digitalnog nasilja i bilo kakvim drugim zloupotrebama interneta i digitalnih uređaja. Na njihovom sajtu Bezbednost mladih na internetu (bezbednonanetu.org) može se videti da pored toga što se bore za sigurnost mladih u virtuelnom svetu, takođe organizuju i razne aktivnosti kako bi pomogli da se skupi novac za lečenje bolesne dece. Omladina za primer, zar ne?!

A sve je počelo na jednom času informatike, kada je jedan od osnivača Luka Radović, tada još osnovac, zajedno sa svojom nastavnicom Ankicom Marić došao na ideju kako da pomognu deci i mladima da se zaštite od virtualnog nasilja, koje danas predstavlja sve veći problem. Ubrzo su mu se pridužili i njegovi najbolji drugari Milica Radić i Dušan Ljubojević, a vremenom je njihov tim obogaćen za još pet članova. (Anđela Mraković, Jelena Milošević, Nađa Dmitrović, Konstantin Dejanović i Miloš Živković). U svemu tome im pomaže i jedan profesor – Stefan Ćuić.

Luka, sa kojim smo razgovarali, je spojio svoje dve strasti (želju da bude predavač i ljubav prema informatici) i tako došao na ideju za “Bezbednost mladih na internetu”. A škola mu je pružila potrebno znanje da sve to sprovede u delo. Nama je otkrio sa kojim se sve problemima na internetu sreću njegovi vršnjaci i kako im oni pomažu da to uspešno reše. 

Da li vam se obraćaju mladi za pomoć i sa kojim problemima? 

  • Da, i to često! Uglavnom su to zahtevi da nekom izbrišemo lažni Instagram profil, što nažalost ne možemo, ali onda taj profil prijavimo kompaniji Meta pa oni odluče o brisanju. Jedanput nam se dogodilo da je devojka htela da prijavi seksualno maltretiranje preko poruka, ali nije znala kome i kako, pa smo joj u celom postupku mi pomagali. Kako da reaguje i kako da prijavi policiji – što je na kraju ispalo sasvim dobro, jer je počinitelj adekvatno sankcionisan i slučaj se završio.

Šta savetujete onima koji se susreću sa nasiljem na internetu?

  • Savetujemo im da se odmah obrate najbližoj policijskoj stanici jer smo do sada imali samo pozitivna iskustva sa njima, svaki slučaj su kvalitetno i brzo rešili, a nikada nam se do sada nije desilo da su odbili slučaj.

Iz vašeg dosadašnjeg iskustva, šta mislite koliko su mladi bezbedni na internetu? Koje opasnosti najviše vrebaju, na šta roditelji treba da obrate pažnju?

  • Koliko mi vidimo i kako nam je predstavljeno, nisu baš najbezbedniji. Glavne opasnosti po nama su “lažni prijatelji” za koje se ispostavilo da najviše vrebaju. Apsolutno ih ima na svakoj platformi. Na drugom mestu bi bile društvene mreže jer su oni današnji prenosioci informacija i ako neko ko je “popularan”podeli ili snimi nasilnički sadržaj i to odobrava, masa će prihvatiti to kao normalan događaj jer je njihov “idol” to odobrio.

Šta mislite o inicijativi pojedinih građana da se zabrane  neke društvene mreže poput TikTok-a? Da li su one izvor nasilja?

  • Pa, teško je oceniti da li treba ili ne. Naš ceo tim ima TikTok nalog, i iz ličnog iskustva, ali i njihovog, znam da im na “For you page” izlaze kreativni i edukativni video snimci, što je u suštini dobra strana TikTok-a. A sa druge strane imamo već pomenutu nasilničku… Sve u svemu, mi nismo za potpuno gašenje TikTok-a, već samo snimaka i sadržaja koji promovišu nasilje, bahatost, opasnost i sl.

Kako mogu vaši vršnjaci ,koji to žele, da vam se pridruže?

  • Naši administratori (Luka i Milica) raspisuju konkurse za neka mesta koja su vodeća (dizajner, Team Leader, idejna rešenja i sl.) ali svako ko želi može da nam se pridruži na početnoj poziciji prezenter te da se uključi u rad naše organizacije i da drži predavanja zajedno sa nama, pomaže…

Koji su vam planovi i ciljevi za neki budući period?

  • Naš plan za skoriju budućnost je da organizujemo drugi po redu humanitarni turnir “GameDay 2024” u Inđiji kojim prikupljamo novac za decu i mlade iz “Budi human” humanitarne fondacije. Neki generalni plan za budućnost nam je da postignemo našu misiju i viziju, da pokrenemo kancelarije za mlade u Opštinama Inđija i Ruma, da pokrenemo kancelariju za bezbedan internet i uđemo u saradnju sa nekim više relevantnim ustanovama.  

 

 

About Anastazija Damjanov 28 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*