Prvo Kina, sad Holandija i Danska: Alarmantni snimci se šire, „sindrom belih pluća“ opasno vreba

BEIJING - April 18: Beijing Children's Hospital on April 18, 2018 in Beijing, China. This is China's best children's hospital.

Porast broja respiratornih bolesti u Kini, posebno među decom, navodno je preplavio gradske bolnice. Istovremeno, vlasti apeluju na građane da ne paniče i pozivaju na smirenost, pripisujući sve talasu bolesti koji je buknuo nakon izolacije od pandemije koronavirusa. Međutim, na društvenim mrežama šire se snimci prepunih bolnica u Kini, u kojima ima na stotine ljudi koji nose zaštitne maske. Sada su stigle vesti da je slična pojava uočena u bolnicama u Danskoj i Holandiji.

Kina deca potomstvo
Kina deca Foto:Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Fotografije i video snimci na društvenim mrežama i u državnim medijima prikazuju prepune čekaonice sa krevetima u hodnicima u bolnici u Hebeju. U jednom od izveštaja, roditelji u Đinanu kažu da je polovina učenika u odeljenju njihovog deteta bolesna. Snimci učenika koji rade domaće zadatke u bolnici navodno su izazvali upozorenja lokalnih zvaničnika da škole ne treba da primoravaju decu da uče dok su bolesna. Jedan roditelj je rekao medijima da je nastava u školi njegovog deteta moraala da se obustavi zbog odsustva velikog broja dece.

Dostupni podaci sugerišu da su stope oboljenja sličnih gripu više nego dvostruko veće u poređenju sa prethodnim godinama, ali su vlasti pripisale porast broja slučajeva početku prve sezone gripa od ukidanja mera od pandemije koronavirusa.

Na konferenciji za novinare, nacionalna zdravstvena komisija pozvala je lokalne vlasti da otvore više klinika za prehlade, produže radno vreme medicinskih ustanova i povećaju zalihe lekova.

 

„Takođe podsećamo sve da se pridržavaju mera nošenja maski, da često provetravaju prostorije i peru ruke. Podstičemo i ključne grupe poput starijih i mladih da se vakicnišu“, rekao je šef imunizacije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Vang Huaking.

„Oni koji mogu da se vakcinišu treba da daju sve od sebe da to i urade kako bi sprečili pojavu zaraznih bolesti“, rekao je on.

Stručnjaci su naveli da porast slučajeva nije izazvan novim patogenima, već širenjem bakterija kao što je mikoplazma pneumonija i uobičajenih patogena uključujući grip, rinovirus, adenovirus i respiratorni sincicijalni virus (RSV).

 

Kineske vlasti odgovorile su na zahtev SZO da u roku od 24 sata pruže informacije, a potom su dale podatke za koje je SZO rekla da ukazuju na povećanje broja lekarskih konsultacija i bolničkih prijema dece zbog mikoplazma pneumonije od maja, a RSV, adenovirusa i virusa gripa od oktobra. Takođe je rečeno da se ne preporučuju nikakva ograničenja po pitanju putovanja ili trgovine.

Vršilac dužnosti direktora odeljenja SZO za spremnost i prevenciju za epidemije i pandemiju, Marija Van Kerhov, rekla je da je porast slučajeva bolesti u skladu sa „onim sa čime se većina zemalja bavila pre godinu ili dve“.

Danska i Holandija

Danski čelnici zdravlja kažu da je stopa mikoplazme pneumonije, bakterijske infekcije za koju su neki antibiotici beskorisni, dostigla „epidemijski“ nivo.

Sve ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Holandija izvestila o sopstvenom alarmantnom porastu dece koja se bore s upalom pluća, sa sličnim izveštajima u Švedskoj.

Širenje slučajeva povećalo je strah da se evropska epidemija zaraze širi kontinentom.

Slučajevi su najčešći kod dece od šest do 12 godina.

About Anastazija Damjanov 44 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

1 komentar

  1. Kovid i jeste sindrom belih pluća, bakterijske upale pluća, gde se pri snimku pluća vide te bele senke kao mlečno staklo, zvali su to atipična upala pluća… sve vreme je bila bakterijska, a ne virusna, i vrlo je opasna… zato su lekari i krkali svima te silne antibiotike! Pacijenti na respiratorima su umirali od bakterijske superinfekcije!

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*