Sve više naroda u koloni za “Srbiju protiv nasilja”

Foto: Printscreen RSE

Tačno mesec dana nakon tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” koja je potresla celu Srbiju, po peti jubilarni put okupilo se na desetine hiljada građana da pokažu da ne odustaju od Srbije koja je protiv nasilja. Protestanti su i ovaj put poneli cveće u znak sećanja na nedužne žrtve, ali i ispisane poruke za predsednika. Medju njima su bili i studenti koji su se pridružili koloni sa svojim parolama, tražeći bezbednu Srbiju. 

Izvor: Al Jazeera Balkans

Okupljenima su se obratili Milutin Gligorijević (sin Stanke Gligorijević), rudar Jovica Nikolić, novinari Ivan Ivanović i Zoran Kesić, kao i glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, koji je između ostalog konstatovao da smo kao društvo dotakli dno onog dana kada su nevina deca izgubila živote, ali da kada vidi toliko mladih koji su došli u želji da nešto promene, to daje nadu da ćemo se sa tog dna podići. Jedan od prestavnika te omladine Nikola Milovanović, maturant Prve beogradske gimnazije, pročitao je pesmu koju je napisao pod nazivom “Ko smo mi”. 

Dragan Bjelogrlić na protestu u Beogradu 2023
Foto: https://nebojsavukanovic.info

Ovoga puta demonstranti su šetnju završili ispred Predsedništva gde su napravili prsten, uzvikujući “Vučiću, odlazi”. Da podsetimo zahtevi onih koji svake nedelje šetaju protiv nasilja jesu ostavke Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića,smena rukovodstva RTS-a i REM-a, ukidanje rialiti programa i emisija koje promovišu nasilje i nemoral, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i zabrana štampanih medija koje krše novinarski kodeks. Jer kao što je izjavila glumica Svetlana Bojković za “Danas” kultura i obrazovanje su u ovom društvu skrajnuti, a to treba da bude temelj jednog naroda. Zato je ovo, po njenim rečima, poslednji alarm za spas Srbije.  Zvuk tog alarma čuće se i sledeće nedelje kada je zakazana nova protestna šetnja “Srbija protiv nasilja”.

 

 

 

 

 

About Anastazija Damjanov 35 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*