Za sve one što se i dalje pitaju kakve veze rialitiji imaju sa tim

Fotografija: dveri.rs

Sigurna sam da svi koji ovo čitaju sad, znaju vrlo dobro šta se sve dešavalo prethodnih dana i nedelja u zemlji Srbiji. Jasno je ko dan – otišli smo dođavola. Sistem poremećenih vrednosti u kojem živimo već duže vreme, konačno je došao na naplatu. Posledice postaju vidljive. Nisam od onih što upiru prstom i traže krivca uvek u drugima. Krivi smo svi mi, slažem se. Ali neko je ipak i malo više. Neko ima malo više uticaja i moći. I taj neko ima i više odgovornosti kako deluje na društvo. 

Zamislite devojčicu ili tinejdžerku koja odrasta uz svoju školovanu, pametnu mamu koja pošteno radi od jutra do sutra kako bi mogla da joj pruži sve za dostojanstven život. Ta njena majka je stalno umorna, često nezadovoljna, pod stresom, nema nikad vremena za sebe. O frizeru može samo da sanja, a kamoli o nekim komplikovanijim kozmetičkim tretmanima. Jer kad? Od čega? A sa druge strane na televiziji i tabloidima se serviraju neke “lepe” tete koje su uvek besprekorno sređene i nasmejane. One nemaju ni jedan jedini dan radnog staža, nisu završile ni jednu školu, a opet imaju sve što njena mama nema. Luksuzne stanove i automobile, letuju na prekupim turističkim destinacijama, rade na sebi svakave hirurške intervencije, uvek skockane po poslednjoj modi. One su starlete za javnost. One su prostitutke. I dobijju ozbiljan novac da “reklamiraju” taj svoj način života kao nešto lepo i poželjno. Da 24 sata prave budale od sebe u nekom programu, menjaju seksualne partnere na dnevnoj bazi, budu ponižavane, da psuju, ali da ne znaju ni jedan glavni grad niti bilo šta iz opšte kulture, jer šta će im? I bez toga su uspele, one su zvezde tabloida, ne muče se kao obične žene, ne rade ništa po bogovetni dan. I tako neka devojčica može da pomisli, zašto onda ja da se školujem i radim na sebi? Kad treba samo da se izoperišem, stavim silikone, nađem bogate sponzore i ceo svet je moj. Onda će me primetiti i čike što prave rialiti pa će me pozvati u isti. Biću slavna, a neću se mučiti kao moja mama. Kojoj ni poštenje ni škola nisu doneli ništa u životu. To su te izokrenute vrednosti koje su i te kako promovisane u rijalitiju koji sve što ne valja nagradjuje, a svesrdno potpomognuti od strane tabloida koji nas svaki dan obaveštavaju o tim personama kao da su holivudske zvezde. 

 Da ne zaboravimo ni dečake i primere koji se njima daju. Osuđivani kriminalci i nasilnici koji se predstavljaju kao super frajeri  heroji. Koji se ponose svojim podzemnim bajkama i onim što bi svaki normalan čovek sakrio iz svoje biografije. Ali danas se stidimo svojih vrlina, a ponosimo manama. Biti dobar i skroman se smatra slabostima. Treba gaziti, grabiti, ići preko mrtvih. Da ne pričamo tek o iskorišćavanju teško psihički obolelih ljudi, koji umesto da se leče, dobijaju ogroman novac da prave cirkus i maltretiraju druge ljude.  

Tako je došlo do toga da mladi više ne veruju u prave vrednosti kojima ih roditelji uče. Jer ih rialitiji i tabloidi uveravaju u nešto potpuno suprotno od toga.Poruka je sledeća: nemojte deco da učite, budite prostitutke i kriminalci i bićete zvezde. Mi ćemo to napraviti od vas, a vi treba samo da budete što gluplji, siroviji, promiskuitetniji – samo to se isplati u životu. 

Na nama je- da li ćemo to dozvoljavati i dalje ili spasiti ovaj  svet što propada, za našu decu.  

 

About Anastazija Damjanov 35 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*