Deo „Ribnikara” biće memorijal, 3. maj će se obeležavati u školama kao Dan sećanja i tuge

Foto: Tanjug/Igor Stanić

„O tome kako će se tačno obeležavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se tog dana svi zajedno setiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva – 3. 5. i 5/3, što je i spomenik streljanim đacima u Kragujevcu, u Šumaricama“, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će učenici OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj je u maju ubijeno devetoro učenika i čuvar, imati časove u jednom delu zgrade, dok će na prostoru zločina biti memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu, prenosi N1.

Ona je u intervjuu za Kurir rekla da će se datum tragedije 3. maj obeležavati u školama kao Dan sećanja i tuge.

“O tome kako će se tačno obeležavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se tog dana svi zajedno setiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva – 3. 5. i 5/3, što je i spomenik streljanim đacima u Kragujevcu, u Šumaricama“, rekla je ministarka.

Navela je da je sugestija učenicima, nastavnicima i roditeljima da osnovni cilj školske 2023/24. godine bude razvoj pravih ljudskih vrednosti kod učenika, unapređenje međusobnih komunikacija uz poštovanje, saradnju i solidarnost sa uvažavanjem različitosti.

“Sigurno je da će biti učenika kojima će biti neophodna stručna podrška i zajedništvo roditelja, nastavnika i drugara da prevaziđu psihološke patnje, da se oslobađaju traumatičnog doživljaja. Naša sugestija je da 1. septembar bude dan dijaloga nastavnika i učenika ne samo o školskim programima, već i o emocijama, vrednostima i budućnosti“.

Upitana zašto su udžbenici besplatni za beogradske škole, ali ne i za ostale škole u Srbiji, ona je navela da nije samo Beograd u pitanju.

“Ne samo Beograd već i neke manje sredine, poput Opova, Surdulice itd, obezbedile su udžbenike za svu decu. Ministarstvo prosvete je obezbedilo udžbenike za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, decu sa oboljenjima, decu niskog socijalnog statusa, talentovane učenike“, rekla je Đukić Dejanović.

A.E/N1/Kurir/ Vreme

About Anastazija Damjanov 41 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*