Gordana Marinković Savović: Ko će nam u budućnosti učiti decu?

Gordana Marinković Savović
Infosluzba Dveri

Budući brucoši  nisu zainteresovani mnogo za prosvetarske vode. Naime na dve grupe na Filološkom  fakultetu u Beogradu, na kojima treba da se obrazuju budući profesori srpskog jezika i književnosti, prijavilo se 69 budućih studenata od ukupno odobrenih 190 mesta. Tome treba dodati da je i ukupan broj odobrenih mesta na ovom fakultetu 1393, a ukupan broj prijavljenih studenata je samo 979. Što je pravo čudo jer ranijih godina je taj broj bio mnogo veći od onog koliko može da se upiše.

printscreen zvanični sajt Univerzitet u Beogradu

Slična situacija je i na drugim fakultetima sa nastavničkim smerovima. Tako se za budućeg nastavnika fizike na Univerzitetu u Beogradu prijavio samo jedan student na odobrenih 25 mesta, za nastavnike hemije samo njih sedam na takođe odobrenih 25 mesta, a za nastavnika matematike 135 od ukupno 250 odobrenih mesta. Vidi li neko ozbiljan problem u ovome?

printscreen zvanični sajt Univerzitet u Beogradu
ptintscreen zvanični sajt Univerzitet u Beogradu

Prema rečima Gordane Marinković Savović, predsednice Saveta Dveri za obrazovanje i nauku, to je posledica sistematskog višegodišnjeg urušavanja poziva nastavnika i profesora na svaki mogući način – od plata koje su ispod republičkog proseka, preko umanjenih prava, a uvećanih obaveza kojima se sistematski urušavao ugled prosvetnih radnika, do nagomilanih administrativnih poslova za nastavnike i profesore na uštrb njihovog osnovnog zanimanja, a to je obrazovanje i vaspitanje dece.

“Stoga postavlja se logično pitanje – ko će nam u budućnosti učiti decu? Ovaj problem i njegovo rešavanje još nijedna prosvetna strategija nije sagledala”. – zaključuje Marinković Savović.

To je pitanje koje i mi želimo da postavimo. Zbog čega i kome je u interesu da jedna od najvažnijih profesija bude toliko degradirana?! I gde nas to vodi kao društvo?!

About Anastazija Damjanov 30 Articles
Večiti borac za pravdu i bolji svet!

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*