Prvi samovozeći automobil usmrtio pešaka

Foto: www.businessinsider.com, Ross D. Franklin

Izjašnjavanje o krivici objavljeno u petak ponudilo je odgovor na nekada hipotetičko etičko pitanje ko je odgovoran kada samovozeći automobil ubije pešaka.

Rafaela Vaskez, koja je bila za volanom samovozećeg Uber terenca koji je udario i ubio pešaka u martu 2018, izjasnila se krivom za ugrožavanje u vezi sa slučajem, izbegavajući zatvorsku kaznu.

Ona je osuđena na tri godine uslovne kazne pod nadzorom, prema sporazumu o priznanju krivice koji je objavilo tužilaštvo okruga Maricopa.

Foto: www.businessinsider.com, NTSB

Vaskez je optužena za ubistvo iz nehata nakon što su istražitelji rekli da je gledala video na svom telefonu u trenutku nesreće i da nije zakočila na vreme, preneo je Insajder.

Uber sistem je otkrio žrtvu 5,6 sekundi pre nesreće, izvestio je Njujork tajms, ali nije uspeo da utvrdi da je ona biciklista ili da je krenula na put vozila.

Žrtva, 49-godišnja Elejn Hercberg, bila je prva poznata smrtna žrtva pešaka u vezi sa sudarom potpuno autonomnog vozila. Ona je gurala svoj bicikl preko pešačkog prelaza pre nego što je došlo do udara.

Dve godine ranije, Džošua Braun iz Kantona u Ohaju, upravljao je poluautonomnim Teslom kada je poginuo u nesreći, što je bila prva smrt koja se pripisuje tehnologiji samostalnog upravljanja, objavio je Njujork tajms.

Od tada, prema statistici Ministarstva saobraćaja iz januara, proizvođači automobila prijavili su ukupno 419 nesreća u kojima su učestvovala polu- ili potpuno autonomna vozila, uključujući 18 smrtnih slučajeva.

Izvor: www.businessinsider.com, priredio Dušan Petrović

About Dušan Petrović 8 Articles
Mašinski inžnjer, part time novinar, čovek,…

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*