Stručnjaci upozoravaju na opasne posledice novog trenda u sunčanju: Ne radite to!

Foto: Beer style

Na društvenim mrežama se proširio opasan trend polivanja pivom umesto mazanja kreme za sunčanje, što navodno garantuje najbolji i najlepši ten tokom leta. Ovo je veoma zabrinulo stručnjake koji upozoravaju na ozbiljne posledice: pored toga što čini kožu lepljivom i magnetom za bube,  takođe donosi veliki rizik od srčanog udara, sunčanice i što je najopasnije raka kože – prenosi The Sun.

“Teško mi je da poverujem u takvo ludilo. Ovo je ekstremno opasan trend sa mogućim veoma teškim posledicama”- tvrdi Ketrin Kliford, jedna od osnivača britanske humanitarne organizacije,  koja se bori da proširi znanje o prevenciji protiv raka kože.

foto: Mondo.rs

Izuzetno je važno koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom. I nikakva druga alternativa ili trikovi koji se nude na društvenim mrežama ne dolaze u obzir. Stručnjak Stefano Pietrini navodi da:

“Koži je potrebno samo 10 minuta na suncu, bez zaštitne kreme, da počne da gori. Vremenom to povećava rizik od raka kože za čak 70 odsto. A pored svega ostalog to dovodi i do prevremenog starenja kože. Ljudi verovatno misle da bi pivo moglo biti dobar pojačivač preplanule kože zbog hmelja, ključnog sastojka, koji navodno povećava proizvodnju melanina – supstance koja našu kožu čini tamnijom. Ali to ga ne čini pogodnim za sunčanje. ” zaključuje Pietrini.

Zbog svega navedenog britanski stručnjaci su pozvali da se ova vrsta sadržaja zabrani na Tik Toku , dok u Australiji su već počeli sa ovim vrstama zabrana. Australija je zemlja sa najvećim stepenom obolelih od raka kože u svetu. Svake godine ova opaka bolest odnese skoro 2.000 Australijanaca. Ova platforma u Australiji je prošle godine zabranila sve video snimke koji podstiču na sunčanje, nakon što je Institut za melanome te zemlje izrazio zabrinutost zbog haštaga “Izgoreli na suncu” koji broji više od 200 miliona pregleda. Ti klipovi se uglavnom sastoje od tinejdžera i omladine koji pokazuju svoje opekotine od sunca. TikTok je i sam pokrenuo kampanju od 1.decembra pod nazivom “Kuvano je”. Svaki korisnik koji ukuca u pretragu termine poput: plaža, opekotine od sunca i letnje sunce dobiće kao povratnu poruku: “Australija je broj 1 u svetu po raku kože.  Saznajte više o tome kako da se zaštitite od melanoma”. Nadajući se da će na taj način spasiti mnoge živote.

 

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*