Sve prednosti dece razvedenih roditelja

Fotografija: Pixabay.com

Poslednjih godina sve više dolazi do razvoda nakon rodjenja prvog deteta. Roditelji se najčešće venčavaju u trenutku kada je majka u poodmakloj trudnoći, neretko  neplaniranoj, i onda nakon rodjenja deteta dolazi do problema usled nepoznavanja i netolerancije medju supružnicima. I tada brakovi pucaju. 

Bolje dobar razvod nego loš brak

Ovo je jedna od velikih istina. Iako naravno niko tome ne teži niti želi. I za decu i za roditelje je mnogo zdravije, da ako su već sve pokušali i ne ide nikako, razvedu se sporazumno i svi žive u miru. Umesto u atmosferi stalne tenzije, svađa, netrepeljivosti (u ekstremnim slučajevima i nasilja) što nikako nije dobro za psihički razvoj deteta. Psiholozi tvrde da ako već mora da dođe do razvoda, to bude što su deca mlađa, najbolje još  pre prve godine. Jer tada još nisu svesna i neće osetiti nikakav prelaz što žive samo sa jednim roditeljem. Idealno je i da roditelji posle toga ostanu u bar korektnim odnosima i dogovaraju se za sve vezano po pitanju roditeljstva. Na taj način ceo taj proces neće ostaviti posledice na dalji razvoj deteta. Ovaj tekst naravno, nije reklama za razvod. Najlepše je rasti u srećnoj i složnoj porodici sa oba roditelja. Ali ako to već nije moguće, održavati na silu loš brak je nešto najgore što možete učiniti svojoj deci, suprotno pogrešnom mišljenju da treba ostati u takvoj zajednici baš zbog dece. Baš zbog njih ne treba. Ovo su neke od utešnih činjenica zašto to ne mora biti samo traumatično iskustvo.

Deca razvedenih roditelja brže sazrevaju

Istrazivanja su pokazala da deca razvedenih roditelja brze sazrevaju, bivaju ranije samostalnija i bolje pripremljena za zivot.

Dete ima dve kuće, dva doma

Dete razvedenih roditelja zivi i kod jednog i kod drugog roditelja. Tačno je da sudski bude dodeljeno jednom roditelju, i to najčešće majci, ali ta deca imaju svoj kutak, krevet, radni sto i kod jednog i kod drugog roditellja i samim tim i dva doma. Za neku decu je to stresno, dok za drugu predstavllja onu pozitivnu promenu svakih par dana koja dodatno podstiče bolji napredak i razvoj posebno u akademskom smislu, te im to donosi benefite u zivotu.

Imaju po dva godisnja odmora

Često se dešava da deca razvedenih roditelja za razliku od dece nerazvedenih roditelja  koja idu na letovanje samo jednom godišnje, idu dva puta na letovanje i dva puta na zimovanje svake godine, sa svakim roditeljem po jednom. Iz decijeg ugla, to je dupli benefit, posebno imajući u vidu da je i letovanje i zimovanje veoma blagonaklono za psihičko i fizičko zdravlje deteta.

Imaju širi krug prijatelja

Odrastajući na dve lokacije, ta deca imaju mnogo veći krug poznanika i prijatelja, i ta prijateljstva im donose benefite kroz život višestruko. Lakše sklapaju poznanstva i razvijaju širi krug socijalnih interakcija koje kasnije u životu koriste što u poslovne što u privatne svrhe.

Nisu vezana za jednu lokaciju

Kako su odrastala na dve lokacije, lakše se odlučuju za selidbu, a samim tim i odlazak u inostranstvo gde su još uvek bolji uslovi za život. Lakše se odlučuju za odlazak i relokaciju od dece koja su odrasla sa oba roditelja na jednoj lokaciji.

 

About Dušan Petrović 8 Articles
Mašinski inžnjer, part time novinar, čovek,…

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*